DANĚK, Petr and Petr JEHLIČKA. Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče? (Self-provisioning and sharing as spaces of care?). In Výroční konference České sociologické společnosti 2021. 2021.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
Name (in English) Self-provisioning and sharing as spaces of care?
Authors DANĚK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Petr JEHLIČKA (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Výroční konference České sociologické společnosti 2021, 2021.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 50704 Environmental sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14310/21:00119040
Organization unit Faculty of Science
Keywords in English food gardening; sharing; spaces of care; quiet sustainability
Changed by Changed by: RNDr. Petr Daněk, Ph.D., učo 849. Changed: 3/7/2021 12:43.
Abstract
Domácí pěstování a sdílení potravin bývá někdy konceptualizováno jako relikt předkapitalistické minulosti nebo jako strategie vyrovnávání se s nedostatkem. Taková konceptualizace je příčinou jeho marginalizace vedle dominantního moderního prostoru produkce a zásobování potravinami, vytvářeného tržními vztahy, racionálního, efektivního, a reprezentovaného tak, že s pomocí pokročilých technologií dokáže zajistit obživu společnosti. V příspěvku vycházíme z alternativní konceptualizace domácího pěstování jako (poststrukturalistických) prostorů jídla, které jsou utvářeny morálními vztahy zodpovědného využití existujících zdrojů, zodpovědného chování k lidem v okolí a k ekosystému. Hlavním cílem příspěvku je zmapovat motivace vedoucí k samozásobitelství a prozkoumat každodenní praktiky zahrádkářů z pohledu teze, zda toto chování lze považovat za projev péče o svěřené zdroje, sociální okolí i ekosystém. Vedlejším cílem je porovnat motivace a každodenní praktiky samozásobitelů v České republice a Rakousku a také tradičních a „nových samozásobitelů“, tedy těch, kdo se v uplynulých deseti letech z hlediska struktury spotřeby potravin v domácnosti přesouvali z moderního prostoru produkce potravin do morálních a subjektivních prostorů jídla. Zdrojem dat jsou rozhovory se zahrádkáři a výsledky dvou reprezentativních průzkumů, realizovaných v roce 2020 v českých a rakouských domácnostech, které pěstují potraviny (N=1858). Výsledky ukazují, že v rozporu s představou dominance moderního tržního prostoru zásobování potravinami zůstává pěstování potravin a s ním spojené praktiky důležitou součástí života velké části společnosti, a to i mezi vzdělanými středními vrstvami v relativně bohatých společnostech jako je Česká republika a Rakousko. Proměna konceptualizace domácího pěstování vytváří předpoklad pro zmírnění negativních dopadů kapitalistické produkce potravin, pro posílení důvěry a sociálních vazeb, pro zvýšení resilience společnosti a pro zlepšení stavu ekosystému.
Abstract (in English)
Alternative conceptualization of domestic food production is presented, interpreting home food gardens as spaces of care, created by moral and material networks of responsible management of accessible resources and responsible behaviour towards local society and local ecosystem.
Links
GA19-10694S, research and development projectName: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Czech Science Foundation
PrintDisplayed: 9/6/2024 18:36