ŠTRUNCOVÁ, Dagmar, Radana DYMÁČKOVÁ and Roman ŠTÍCHA. Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy (A vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet). Praktický lékař. Praha: ČLS J.E.Purkyně, 2021, vol. 101, No 2, p. 74-84. ISSN 0032-6739.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
Name in Czech Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
Name (in English) A vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet
Authors ŠTRUNCOVÁ, Dagmar (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radana DYMÁČKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Roman ŠTÍCHA (203 Czech Republic).
Edition Praktický lékař, Praha, ČLS J.E.Purkyně, 2021, 0032-6739.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14110/21:00121890
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) výživa; strava; vegan
Keywords in English nutrition; diet; vegan
Tags rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Changed: 28/4/2022 13:08.
Abstract
Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.
Abstract (in English)
The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners’ surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.
Links
MUNI/A/1294/2019, interní kód MUName: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 9/10/2024 15:08