Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1781098, author = {Štruncová, Dagmar and Dymáčková, Radana and Štícha, Roman}, article_location = {Praha}, article_number = {2}, keywords = {nutrition; diet; vegan}, language = {cze}, issn = {0032-6739}, journal = {Praktický lékař}, title = {Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy}, url = {https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2021-2-13/pacient-vegan-nutricni-specifika-rostlinne-stravy-127521}, volume = {101}, year = {2021} }
TY - JOUR ID - 1781098 AU - Štruncová, Dagmar - Dymáčková, Radana - Štícha, Roman PY - 2021 TI - Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy JF - Praktický lékař VL - 101 IS - 2 SP - 74-84 EP - 74-84 PB - ČLS J.E.Purkyně SN - 00326739 KW - nutrition KW - diet KW - vegan UR - https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2021-2-13/pacient-vegan-nutricni-specifika-rostlinne-stravy-127521 N2 - Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě. ER -
ŠTRUNCOVÁ, Dagmar, Radana DYMÁČKOVÁ and Roman ŠTÍCHA. Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy (A vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet). \textit{Praktický lékař}. Praha: ČLS J.E.Purkyně, 2021, vol.~101, No~2, p.~74-84. ISSN~0032-6739.
|