Detailed Information on Publication Record
2021
Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
ŠTRUNCOVÁ, Dagmar, Radana DYMÁČKOVÁ and Roman ŠTÍCHABasic information
Original name
Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
Name in Czech
Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy
Name (in English)
A vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet
Authors
ŠTRUNCOVÁ, Dagmar (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radana DYMÁČKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Roman ŠTÍCHA (203 Czech Republic)
Edition
Praktický lékař, Praha, ČLS J.E.Purkyně, 2021, 0032-6739
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14110/21:00121890
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords (in Czech)
výživa; strava; vegan
Keywords in English
nutrition; diet; vegan
Tags
Tags
Reviewed
Změněno: 28/4/2022 13:08, Mgr. Tereza Miškechová
V originále
Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.
In English
The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners’ surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.
Links
MUNI/A/1294/2019, interní kód MU |
|