J 2021

Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy

ŠTRUNCOVÁ, Dagmar, Radana DYMÁČKOVÁ and Roman ŠTÍCHA

Basic information

Original name

Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy

Name in Czech

Pacient vegan: nutriční specifika rostlinné stravy

Name (in English)

A vegan patient: nutritional characteristic of plant-based diet

Authors

ŠTRUNCOVÁ, Dagmar (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Radana DYMÁČKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Roman ŠTÍCHA (203 Czech Republic)

Edition

Praktický lékař, Praha, ČLS J.E.Purkyně, 2021, 0032-6739

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30308 Nutrition, Dietetics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14110/21:00121890

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords (in Czech)

výživa; strava; vegan

Keywords in English

nutrition; diet; vegan

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 28/4/2022 13:08, Mgr. Tereza Miškechová

Abstract

V originále

Lidí stravujících se čistě rostlinně nebo těch, kteří omezují spotřebu masa, přibývá jak ve světě, tak i v České republice. Vzhledem k rostoucí popularitě veganství se dá očekávat, že počet takto se stravujících pacientů poroste i nadále, a to i v ordinacích praktických lékařů. Tento článek má za cíl shrnout základní nutriční specifika rostlinné stravy a jmenovat některé živiny, na které je potřeba se u veganských pacientů více zaměřit. Uvádíme základní laboratorní testy, o kterých může praktický lékař uvažovat v případě pochybností o správném nutričním stavu veganského pacienta. V článku jsou okrajově zmíněna některá neinfekční onemocnění hromadného výskytu (NCDs – non-communicable diseases), u kterých může být rostlinná strava prospěšná jak v prevenci, tak v léčbě.

In English

The number of vegetarians, vegans or those who limit their meat consumption is increasing in the world and in the Czech Republic as well. Due to the growing popularity of veganism, one may expect that the number of patients on plant-based diet will continue to grow, even in general practitioners’ surgeries. This article aims to summarize the basic nutritional specifics of a plant-based diet and to name some key nutrients which need more focus in case of vegan patients. We present some laboratory tests which the general practitioner may consider in case of doubt about the proper nutritional status of the vegan patient. The article mentions some non-communicable diseases (NCDs), in which a plant-based diet can be beneficial in both prevention and treatment.

Links

MUNI/A/1294/2019, interní kód MU
Name: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu
Investor: Masaryk University, Category A