ŠMARDOVÁ, Jana. Co nás učí nádory. Paralely v chování buněk a lidí (What can we learn from tumors? Parallels in cell and human behavior). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita. 364 pp. ISBN 978-80-210-9699-8. 2021.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Co nás učí nádory. Paralely v chování buněk a lidí
Name (in English) What can we learn from tumors? Parallels in cell and human behavior
Authors ŠMARDOVÁ, Jana.
Edition 1. vyd. Brno, 364 pp. 2021.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-9699-8
Keywords (in Czech) nádory, mnohobuněčnost, komplexní systémy
Keywords in English tumors, multicellularity, complex systems
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Changed: 12/7/2021 11:01.
Abstract
Mnohobuněčný organismus představuje společenství buněk, které se vyvíjejí a vykonávají svou funkci ve vymezeném čase a prostoru pro maximální užitek celého systému, jehož jsou součástí. Nádory vznikají z buněk, které porušují základní pravidla soužití a spolupráce. Bylo popsáno jedenáct typických vlastností, kterými se nádory liší od zdravých tkání a která dokládají význam dodržování těchto pravidel. Jsou tyto vlastnosti a pravidla odrazem obecnějších principů, které jsou základem správného fungování komplexních živých systémů? Lze se z nich poučit nebo inspirovat i k dobrému fungování lidské společnosti?
Abstract (in English)
Multicellular organism is formed by society of various cells developing and acting in correct place and time for maximal benefit of the whole system they belong to. Tumors develop from cells violating the basic rules of coexistence and collaboration. Eleven hallmarks distinguishing tumors from healthy tissues confirm importance of adherence to such rules. Do these hallmarks and rules reflect general principles of correct functioning of complex living systems? Can they serve as inspiration for human society?
PrintDisplayed: 20/4/2024 05:40