PEKÁR, Stanislav a Marek BRABEC. Moderní analýza biologických dat. 1. Zobecněné lineární modely v prostředí R. 2., přepracované. Brno: Masarykova univerzita. 278 s. ISBN 978-80-210-9782-7. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Moderní analýza biologických dat. 1. Zobecněné lineární modely v prostředí R
Název anglicky Modern Analysis of Biological Data. 1. Generalised Linear Models in R
Autoři PEKÁR, Stanislav a Marek BRABEC.
Vydání 2., přepracované. Brno, 278 s. 2020.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 10103 Statistics and probability
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9782-7
Klíčová slova česky statistika, analýza dat, biologie, regresní modely, obecný lineární model, zobecněný lineární model
Klíčová slova anglicky statistics, data analysis, biology, regression models, general linear model, generaliyed linear model
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 23. 7. 2021 10:13.
Anotace
Kniha je zaměřena na regresní modely, konkrétně jednorozměrné zobecněné lineární modely (GLM). Je určena především studentům a kolegům z biologických oborů a vyžaduje pouze základní statistické vzdělání, jakým je např. jednosemestrový kurz biostatistiky. Text knihy obsahuje nezbytné minimum statistické teorie, především však řešení 18 reálných příkladů z oblasti biologie. Každý příklad je rozpracován od popisu a stanovení cíle přes vývoj statistického modelu až po závěr. K analýze dat je použit populární a volně dostupný statistický software R. Příklady byly záměrně vybrány tak, aby upozornily na leckteré problémy a chyby, které se mohou v průběhu analýzy dat vyskytnout. Zároveň mají čtenáře motivovat k tomu, jak o statistických modelech přemýšlet a jak je používat. Řešení příkladů si může čtenář vyzkoušet sám na datech, jež jsou dodávána spolu s knihou.
Anotace anglicky
The book is focused on regression models, specifically one-dimensional generalized linear models (GLM). It is intended primarily for students and colleagues of biology and requires only basic statistical knowledge, such as a one-semester course in biostatistics. The text of the book contains a minimum of statistical theory, but especially the solution of 18 real examples from biology. Each example is elaborated from the description and determination of the goal through the development of the statistical model to the end. The popular and freely available statistical software R is used for data analysis. The examples have been carefully selected to point out many problems and errors that may occur during data analysis. At the same time, they should motivate readers to think about statistical models and how to use them. The reader must try to solve the example himself on the data that comes with the book.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 10:34