SPÁČ, Peter. Rozdeľuj a panuj : Distribúcia dotácií na Slovensku a jej dopad na komunálne voľby. 1. vyd. Brno: koedice Centrum pro studium demokracie a kultury; Masarykova univerzita. 219 s. Politologická řada, sv. č. 81. ISBN 978-80-210-9842-8. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozdeľuj a panuj : Distribúcia dotácií na Slovensku a jej dopad na komunálne voľby
Název anglicky Divide and Rule : Distribution of Grants in Slovakia and its Impact on Municipal Elections
Autoři SPÁČ, Peter.
Vydání 1. vyd. Brno, 219 s. Politologická řada, sv. č. 81, 2021.
Nakladatel koedice Centrum pro studium demokracie a kultury; Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9842-8
Klíčová slova anglicky pork barrel politics; grants; Slovakia; elections; mayors; distribution
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 28. 7. 2021 11:37.
Anotace
Čo vznikne, ak spojíme politickú moc, finančné prostriedky a vágne pravidlá? Odpoveďou je príležitosť. Táto publikácia predstavuje najrozsiahlejšiu analýzu rozdeľovania verejných prostriedkov na Slovensku a dopadov tohto konania na volebnú súťaž. Pokrýva distribúciu dotácií do obcí z troch celoštátnych programov v rokoch 2003 až 2018, teda za obdobie pôsobenia piatich rôznych vlád. Kniha ukazuje, že delenie zdrojov na Slovensku slúži politickým stranám ako nástroj odmeňovania vlastných členov a trestania ich rivalov. Navyše, konkrétne stratégie alokácie dotácií preukázateľne deformujú voľby do miestnej samosprávy, keď časti starostov poskytujú neodôvodnené výhody na ich ceste za znovuzvolením. Kniha tak dokladá, že na svete existuje len málo vernejších spojencov, než sú politika a peniaze.
Anotace česky
Co vznikne, když spojíme politickou moc, finanční prostředky a vágní pravidla? Odpovědí je příležitost. Tato publikace představuje nejrozsáhlejší analýzu rozdělovaní veřejných prostředků na Slovensku a dopady z toho plynoucí na volební soutěž. Pokrývá distribuci dotací do obcí ze tří celostátních programů v letech 2003 až 2018, tedy za období působení pěti různých vlád. Kniha ukazuje, že dělení zdrojů na Slovensku slouží politickým stranám jako nástroj odměňovaní vlastních členů a trestání jejich rivalů. Alokace dotací prokazatelně deformuje volby do místní samosprávy, kdy jsou části starostů poskytnuty neodůvodněné výhody na jejich cestě za znovuzvolením. Kniha tak dokládá, že na světě existuje jen málo věrnějších spojenců, než jsou politika a peníze.
Anotace anglicky
What happens if we combine political power, money and vague rules? The answer is opportunity. This publication presents the most extensive analysis of the distribution of public funds in Slovakia and its impact on elections. It covers the distribution of subsidies to municipalities from three national programs between 2003 and 2018, i.e. for the period of five different governments. The book shows that the division of resources in Slovakia serves political parties as a tool for rewarding their own members and punishing their rivals. In addition, specific allocation strategies distort local government elections and provide some mayors unjustified benefits on their path to re-election. The book thus proves that there are only few stronger allies than politics and money.
Návaznosti
GA18-16928S, projekt VaVNázev: Distributivní politika ve střední Evropě
Investor: Grantová agentura ČR, Distributivní politika ve střední Evropě
MUNI/A/1000/2019, interní kód MUNázev: Aktuální problémy politologického výzkumu VI.
Investor: Masarykova univerzita, Aktuální problémy politologického výzkumu VI., DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:41