FRIŠHONS, Jan, Adam STRNAD a Petr KOPIJA. Poznámky k pitvě a úpravě těl po patologicko-anatomické, zdravotní a soudní pitvě. Gnosis Medica. Univerzita Palackého v Olomouci, 2021, roč. 2020, 1-2, s. 18-23. ISSN 1805-8434.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poznámky k pitvě a úpravě těl po patologicko-anatomické, zdravotní a soudní pitvě
Název anglicky Notes on autopsy and treatment of bodies after pathological-anatomical, medical and forensic autopsy
Autoři FRIŠHONS, Jan (203 Česká republika, domácí), Adam STRNAD (203 Česká republika, domácí) a Petr KOPIJA (203 Česká republika).
Vydání Gnosis Medica, Univerzita Palackého v Olomouci, 2021, 1805-8434.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30501 Forensic science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Gnosis medica
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00122200
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Autopsy technique; forensic autopsy; pathologic-anatomy autopsy
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 21. 4. 2022 13:07.
Anotace
Pitva zůstává i přes rozvoj virtuálních technologií základním nástrojem morfologického zkoumání mnoha medicínských oborů. V rámci posmrtné diagnostiky je velmi důležitým, leč pro celistvost těla destruktivním procesem. Proto je nutné se vyvarovat většího porušení těla, než je nezbytné, a to zejména adekvátním přizpůsobením pitevní techniky a úpravy těla tak, aby splňovala legislativní, etické a pietní nároky, stejně jako diagnostickou výtěžnost. V roce 2015 byla podle statistik ÚZIS provedena pitva u 17,9 % zemřelých, roku 2016 u 14,2 % a v roce 2017 u 18,14 % osob z celkového ročního počtu zemřelých (obr. 1A-C). Na rozdíl od některých evropských zemí se postup provedení pitvy v ČR standardizuje až nyní Standardním operačním postupem k výkonu pitvy poskytovatelem v oboru soudního lékařství „SOP – Pitva“. Návrh standardu je rozpracován od roku 2018 expertní skupinou České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie. Podrobný postup vnitřní prohlídky těla během pitvy bude zahrnut v příslušném apendixu standardního operačního postupu. Parciální pitva, tj. neotevření všech tří tělních dutin, je uvedena jako nepřípustná. Výkon pitvy musí být proveden na náležité odborné úrovni, tzv. de lege lata, což znamená, že se vychází z aktuálních odborných poznatků soudního lékařství.
Anotace anglicky
Despite the development of virtual technologies, autopsy remains an essential tool for the morphological study of many medical disciplines. As part of the posthumous diagnosis, it is very important, but destructive to the integrity of the body process. Therefore, it is necessary to avoid major violations body than is necessary, in particular by adequately adapting the autopsy technique and adjusting the body to meet it legislative, ethical and reverential demands, as well as diagnostic yield. In 2015, according to ÚZIS statistics autopsy performed in 17.9% of deaths, in 2016 in 14.2% and in 2017 for 18.14% of persons out of the total annual number of the deceased (Fig. 1A-C). Unlike some European countries, the autopsy procedure in the Czech Republic is only now standardized by the Standard Operating Procedure for Execution autopsy by a provider in the field of forensic medicine „SOP - Autopsy. The draft standard has been under development since 2018 expert group of the Czech Society of Forensic Medicine and forensic toxicology. A detailed procedure for internal examination of the body during autopsy will be included in the relevant appendix to the standard surgical procedure. Partial autopsy, i.e. not opening all three body cavities, is referred to as inadmissible. The autopsy must be performed at the appropriate professional level, the so-called de lege lata, which means that is based on current judicial expertise medicine.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:27