BRŇOVJÁK, Jiří a Petr ELBEL. Sigilla – arma – monetae. Sborník příspěvků k 70. narozeninám profesora Tomáše Krejčíka. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 524 s. ISBN 978-80-210-9847-3. doi:10.5817/CZ.MUNI.M210-9847-2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sigilla – arma – monetae. Sborník příspěvků k 70. narozeninám profesora Tomáše Krejčíka
Název anglicky Sigilla – arma – monetae. Studies in Honour of Professor Tomáš Krejčík on his 70th Birthday
Autoři BRŇOVJÁK, Jiří a Petr ELBEL.
Vydání 1. vyd. Brno, 524 s. 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství tematického sborníku, editorství monotematického čísla odborného časopisu
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Munishop
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-9847-3
Doi 10.5817/CZ.MUNI.M210-9847-2021
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Olga Barová, učo 238544. Změněno: 23. 2. 2023 13:50.
Anotace
Sigilla, arma, monetae: tři latinská slova, která svou zvukomalebnou úderností a zároveň lapidárností připomínají devízu šlechtického erbu, stejně jako precizně vyjadřují tři pilíře vědeckého díla moravského historika, a především sfragistika, heraldika a numismatika, s jehož badatelskou tvorbou se odborná i laická veřejnost setkává již po několik desítek let. Řeč je o profesoru Tomáši Krejčíkovi, který v letošním roce oslavil významné životní jubileum. Této příležitosti se rozhodli jeho přátelé, kolegové a žáci využít k sestavení sborníku studií, kterým chtějí vzdát hold jubilantovi samotnému a současně i jeho dílu. Mezi autory jsou oslavencovi vrstevníci a dlouhodobí spolupracovníci z prostředí univerzit, muzeí a archivů, stejně jako jeho žáci a žáci jeho žáků. Celkem dvaadvacet příspěvků je rozděleno do pěti tematických bloků, které se zabývají sfragistikou, středověkou heraldikou, novověkou heraldikou, vexilologií a symbolikou, numismatikou a nakonec také šlechtickou genealogií, nobilitacemi a sociálním vzestupem.
Anotace anglicky
Sigilla, arma, monetae: three Latin words which, with their onomatopoeic strike and, at the same time, conciseness, remind of the motto of a noble coat of arms, as well as precisely expressing the three pillars of the academic work of a certain Moravian historian and, above all, expert in sphragistics, heraldry and numismatics, whose research work has been known to the professional and lay public for several decades. We are talking about Professor Tomáš Krejčík, who has celebrated an important jubilee in his life this year. His friends, colleagues and pupils have decided to use this occasion to compile a collection of studies to pay tribute to the jubilant himself as well as his work. The authors include the jubilant's peers and long-term collaborators from universities, museums and archives, as well as his pupils and pupils of his pupils. A total of twenty-two contributions are divided into five thematic blocks dealing with sphragistics, medieval heraldry, modern heraldry, vexillology and symbolism, numismatics, and, last but not least, with noble genealogy, ennoblement and social ascension.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 01:54