RADVAN, Michal. Propedeutika finančního práva III – Daňové právo. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 145 s. Učebnice PrF MU, 554. ISBN 978-80-210-9948-7. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Propedeutika finančního práva III – Daňové právo
Název česky Propedeutika finančního práva III – Daňové právo
Název anglicky Propaedeutics of Financial Law III - The Tax law
Autoři RADVAN, Michal.
Vydání 1. vyd. Brno, 145 s. Učebnice PrF MU, 554, 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učebnice
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-210-9948-7
Klíčová slova česky finanční právo; daňové právo; daň
Klíčová slova anglicky financial law; tax law; tax
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 3. 11. 2021 11:46.
Anotace
Učebnice Propedeutika finančního práva III – Daňové právo je součástí série učebnic Propedeutika finančního práva. Je určena jak studentům bakalářských, tak magisterských programů nejen na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Potřebné informace pro své vzdělávání a osobní rozvoj v ní naleznou i studenti dalších oborů, například budoucí ekonomové či podnikatelé. Učebnice vychází z publikace Michala Radvana Daně a správa daní, která byla vydána v roce 2014 Masarykovou univerzitou. Text však byl v mnoha částech výrazněji přepracován, aby učebnice reagovala na legislativní vývoj v dané oblasti. To se týká zejména částí o dani z příjmů fyzických osob, akcízů a správy daní. Byly doplněny teoretickoprávní úvahy nad předmětem daňového práva, metodou jeho regulace, systémem daňového práva. Přepracovány byly pasáže k daňověprávní teorii, čímž došlo též k jiné struktuře obsahu učebnice (např. samostatná kapitola o dalších daních jako příplatcích k důchodovým daním). Učebnice zachycuje právní stav platný k 1. červenci 2021, nicméně záměrně opomíjí přechodnou regulaci vztahující se k pandemii Covid-19. Zejména co se týče sazeb daně a dalších číselných údajů (korekční prvky apod.), bude jistě třeba údaje v učebnici porovnat s účinnou právní regulací, neboť legislativní vývoj v oblasti daňového práva je velmi rychlý.
Anotace anglicky
The textbook Propaedeutics of Financial Law III - Tax Law is part of the series of textbooks Propedeutics of Financial Law. It is intended for students of both undergraduate and graduate programs not only at the Faculty of Law, Masaryk University. Students of other disciplines, such as future economists or entrepreneurs, will also find the necessary information for their education and personal development. The textbook is based on Michal Radvan's publication Taxes and Tax Administration, which was published in 2014 by Masaryk University. However, the text has been significantly revised in many parts to make the textbook responsive to legislative developments in the field. This applies in particular to the sections on personal income tax, excise duties and tax administration. Theoretical and legal considerations on the subject of tax law, the method of its regulation, and the system of tax law have been added. The passages on tax law theory have been revised, which has also led to a different structure of the content of the textbook (e.g. a separate chapter on additional taxes as supplements to income taxes). The textbook reflects the legal situation in force on 1 July 2021, but deliberately omits the transitional regulation relating to the Covid-19 pandemic. Especially as regards tax rates and other figures (correction elements, etc.), the textbook will certainly need to be compared with the effective legal regulation, as legislative developments in tax law are very rapid.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 11:37