ZVARA, Jan, Eva GREGOROVÁ, Martin DVOŘÁK, Róbert SPÁL a Adam ESTEFÁNYI. Díky městskému portálu může z dat těžit každý. Urbanismus a územní rozvoj. Ústav územního rozvoje, 2021, roč. 24, č. 5, s. 45-48. ISSN 1212-0855.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Díky městskému portálu může z dat těžit každý
Název česky Díky městskému portálu může z dat těžit každý
Název anglicky A town portal enables everybody to draw on datais
Autoři ZVARA, Jan, Eva GREGOROVÁ, Martin DVOŘÁK, Róbert SPÁL a Adam ESTEFÁNYI.
Vydání Urbanismus a územní rozvoj, Ústav územního rozvoje, 2021, 1212-0855.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky opendata Brno statistika
Klíčová slova anglicky opendata Brno statistics
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Kurková, učo 368752. Změněno: 22. 11. 2023 16:45.
Anotace
Data jsou všude kolem nás. Generují je mobilní telefony, auta, nejrůznější senzory a systémy, ale především sami lidé. Data se shromažďují a analyzují zejména s cílem vytvářet informace. Hodnota komplexních datových systémů roste a je si toho vědoma i veřejná správa. Skutečnou přidanou hodnotou ale je poté data analyzovat a použít pro rozhodování o rozvoji města. Plánovat, pracovat s veřejným prostorem nebo tvořit nový územní plán je nutné na základě dat, ne na základě dojmů a domněnek. Na příkladu města Brna chceme ukázat celý proces od sběru dat až po jejich promítnutí do základních koncepčních, strategických nebo prostorových dokumentů města.
Anotace anglicky
A town portal enables everybody to draw on data, by Martin Dvořák, Adam Estefányi, Eva Gregorová, Róbert Spál and Jan Zvara Data are all around us. Not only are they generated by mobile phones, cars and miscellaneous sensors and systems, but most importantly, people collect and analyse them in order to derive information. The value of compact data systems is rising, and public administration is well aware of this. Nevertheless, true added value is only created by analysis and ensuing use of information utilizable for decision-making concerning future development and orientation of towns and cities. It is necessary to make plans and work with public space on the basis of information emerging from data, not subjective impressions and surmises. As an example, this article shows this process from data collection to application in basic conceptual, strategic and spatial documents pertaining to the city of Brno.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 14:01