DAMBORSKÁ, Alena, Martin LAMOŠ, Denis BRUNET, Serge VULLIEMOZ, Martina BOČKOVÁ, Barbora DEUTSCHOVÁ, Marek BALÁŽ a Ivan REKTOR. Mezifrekvenční vazba mezi elektrofyziologickou aktivitou lidského subthalamického jádra a mozkové kůry v exekutivně náročném oddball úkolu. In 67. český a slovenský sjezd klinické neurofyziologie, Praha. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mezifrekvenční vazba mezi elektrofyziologickou aktivitou lidského subthalamického jádra a mozkové kůry v exekutivně náročném oddball úkolu
Autoři DAMBORSKÁ, Alena, Martin LAMOŠ, Denis BRUNET, Serge VULLIEMOZ, Martina BOČKOVÁ, Barbora DEUTSCHOVÁ, Marek BALÁŽ a Ivan REKTOR.
Vydání 67. český a slovenský sjezd klinické neurofyziologie, Praha, 2021.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Alena Damborská, Ph.D., učo 24083. Změněno: 14. 11. 2021 17:45.
Anotace
Úvod: Nedávné poznatky naznačují, že významnou roli v komunikaci uvnitř neuronálních sítí lidského mozku hrají vazby napříč frekvenčními pásmy elektrofyziologické aktivity. Amplituda vysokofrekvenčních oscilací je modulována fází nízkofrekvenčních oscilací v závislosti na mozkové oblasti a typu prováděného úkolu. Mezistrukturální mezifrekvenční vazba byla nedávno pozorována během klidového stavu mezi aktivitou subthalamického jádra (STN) a mozkové kůry. Intracerebrální studie v minulosti přinesly doklady o zapojení STN do exekutivních funkcí. Souvislost kortiko-subkortikálních interakcí s exekutivními funkcemi však zůstává doposud neobjasněna. Metodika: S cílem posoudit STN-kortikální interakce v exekutivních procesech jsme analyzovali mozkovou aktivitu simultánně snímanou elektrodami ze skalpu a přímo z STN u 12 pacientů s Parkinsonovou chorobou ve stavu on-medikace. Zkoumali jsme mozkovou aktivitu během sluchového oddball úkolu se zdvojenou terčovou reakcí, která vyžaduje intenzivnější zapojení exekutivních funkcí. Hodnotili jsme mezistrukturální mezifrekvenční vazbu (cross-structural phase-amplitude coupling, PAC) mezi aktivitou mozkové kůry a STN v širokém frekvenčním pásmu od 3 do 100 Hz. PAC jsme počítali na individuálních raw záznamech a event-related potenciálecch (ERP) s použitím envelope-to-signal korelační techniky. Výsledky: Napříč subjekty ve většině skalpových oblastech dominovala PAC v delta pásmu fáze nízkofrekvenčního signálu jak v raw signálu tak v ERP aktivitě. Ve většině skalpových oblastech převládala vazba mezi fází kortikální aktivity a amplitudou STN aktivity nad vazbou opačného směru. V raw signálu byla pozorována silnější vazba po terčovém než po frekventním podnětu. Závěr: Naše výsledky naznačují, že v rámci funkční organizace neuronálních sítí lidského mozku se STN zapojuje do exekutivních procesů, a to převážně ve směru kortiko-subkortikálním, tedy formou “shora dolů”. Studie byla podpořena granty GAČR 21-25953S, FNS 192749, CRSII5_170873 a získala podporu od MŠMT ČR v rámci projektu CEITEC 2020 (LQ1601).
Návaznosti
LQ1601, projekt VaVNázev: CEITEC 2020 (Akronym: CEITEC2020)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC 2020
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:35