ŠPÁNKOVÁ, Silvie. O nomadismo em Rui Knopfli: trajetos entre "centro" e "periferia". In Centre and Periphery in Romance Literatures, Brno, Masaryk University, 2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název O nomadismo em Rui Knopfli: trajetos entre "centro" e "periferia"
Název česky Nomádství v díle Ruie Knopfliho: přesuny mezi "centrem" a "periferií"
Název anglicky Nomadism in Rui Knopfli: routes berween "centre" and "periphery"
Autoři ŠPÁNKOVÁ, Silvie.
Vydání Centre and Periphery in Romance Literatures, Brno, Masaryk University, 2021, 2021.
Další údaje
Originální jazyk portugalština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky luso-mosambická poezie; Rui Knopfli; nomádství; centrum a periferie
Klíčová slova anglicky luso-mozambican poetry; Rui Knopfli; nomadism; centre and periphery
Štítky kontrola_RIV
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: doc. Mgr. Silvie Špánková, Ph.D., učo 8346. Změněno: 27. 1. 2022 18:52.
Anotace
A comunicacao analisa a problemática do nomadismo como metáfora discursiva, identitária e cultural na poesia de Rui Knopfli, um dos maiores poetas mocambicanos, cuja producao literária foi em parte desenvolvida no estrangeiro. Dentro deste ambito, serao focadas, em especial, oscilacoes entre “centro” e “periferia” a nível do dinamismo espacial, identitário e literário, bem como cruzamentos literários e processos discursivos de afirmacao/subversao das vozes canónicas. A análise baseia-se, essencialmente, nas concecoes do nomadismo desenvolvidas no ambito dos estudos culturais (Maffesoli, Fenoulhet etc.) e centra-se na coletânea O corpo de Atena (1984), escrita na Grã-Bretanha. Por fim, a insercao da personalidade/obra de Knopfli dentro do contexto da novíssima poesia mocambicana permite observar como este autor se torna, por sua vez, um centro de referência para as novas geracoes literárias.
Anotace česky
Článek analyzuje problematiku nomádství jako diskurzivní, identitní a kulturní metafory v poezii Ruie Knopfliho, jednoho z největších mosambických básníků, jehož literární tvorba vznikala částečně v zahraničí. V rámci toho se zaměříme zejména na oscilace mezi "centrem" a "periferií" na úrovni prostorové, identitní a literární dynamiky, jakož i na literární křižovatky a diskurzivní procesy afirmace/subverze kanonických hlasů. Analýza v zásadě vychází z koncepcí nomádství rozvíjených v rámci kulturálních studií (Maffesoli, Fenoulhet aj.) a zaměřuje se na sbírku O corpo de Atena (Tělo Atheny, 1984), napsanou v Británii. Konečně zasazení Knopfliho osobnosti/tvorby do kontextu velmi nové mosambické poezie umožňuje sledovat, jak se tento autor naopak stává referenčním centrem pro nové literární generace.
Anotace anglicky
The article analyses the problem of nomadism as a discursive, identity and cultural metaphor in the poetry of Rui Knopfli, one of the greatest Mozambican poets, whose literary production was partly developed abroad. Within this scope, oscillations between "centre" and "periphery" at the level of spatial, identity and literary dynamism, as well as literary intersections and discursive processes of affirmation/subversion of canonical voices will be focused on in particular. The analysis is essentially based on the conceptions of nomadism developed within cultural studies (Maffesoli, Fenoulhet etc.) and focuses on the collection O corpo de Atena (The Body of Athena, 1984), written in Britain. Finally, the insertion of Knopfli's personality/work within the context of the very new Mozambican poetry allows us to observe how this author becomes, in turn, a centre of reference for new literary generations
Návaznosti
MUNI/A/1258/2020, interní kód MUNázev: Proměny literárního pole v románských literaturách
Investor: Masarykova univerzita, Proměny literárního pole v románských literaturách
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 08:50