JAGOŠOVÁ, Lucie a Eliška HLUŠÍ. Nevidomý návštěvník v muzeu: metodické tipy pro muzejní prezentaci a edukaci. Brno: Moravské zemské muzeum, Metodické centrum muzejní pedagogiky. 53 s. ISBN 978-80-7028-556-5. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nevidomý návštěvník v muzeu: metodické tipy pro muzejní prezentaci a edukaci
Název česky Nevidomý návštěvník v muzeu: metodické tipy pro muzejní prezentaci a edukaci
Název anglicky Blind visitor in the museum: methodical tips for museums presentation and education
Autoři JAGOŠOVÁ, Lucie a Eliška HLUŠÍ.
Vydání Brno, 53 s. 2021.
Nakladatel Moravské zemské muzeum, Metodické centrum muzejní pedagogiky
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učebnice
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7028-556-5
Klíčová slova česky nevidomý návštěvník; muzeum; inkluzivní muzeum; inkluzivní muzejní pedagogika; muzejní prezentace; muzejní edukace
Klíčová slova anglicky blind visitor; museum; inclusive museum; inclusive museum pedagogy; museum presentations; museum education
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jagošová, DiS., PhD., učo 56041. Změněno: 4. 12. 2021 23:51.
Anotace
Muzea jsou ze svého principu institucemi prvořadě vizuálními; pracují dominantně s hmotnými sbírkami a jejich zprostředkováváním veřejnosti vizuální cestou. To s ohledem na nevidomé návštěvníky přináší nesporné výzvy a vyžaduje celkovou proměnu filosofie přístupu muzea k publiku, pro které je při poznávání a učení zrak smyslem oslabeným nebo absentujícím. V metodice se zaměřujeme na nevidomé a to z toho důvodu, že obvykle vyžadují zcela odlišný přístup a podmínky pro zpřístupnění, než všechny ostatní skupiny návštěvníků se zrakovými vadami. Metodika shrnuje základní informace a přináší praktické tipy pro práci s nevidomými návštěvníky v muzeu. Dozvíte se, jak lépe zpřístupnit muzeum a odstranit fyzické bariéry, porozumíte tomu, jak nevidomý vnímá a učí se a získáte impulsy pro vlastní edukační práci s nevidomými návštěvníky v muzeu.
Anotace anglicky
Museums are, in principle, primarily visual institutions; they work predominantly with the material collections and their communication to the public in a visual way. This with regard to the blind poses undeniable challenges and requires a complete change in the museum’s philosophy of for whom sight is a weakened or absent sense in cognition and learning. In the methodology we focus on the blind because they usually require a completely different approach and support conditions for accessibility than all other groups of visually impaired visitors. The methodology summarizes basic information and provides practical tips for working with blind visitors in the museum. You will learn how to make the museum more accessible and remove physical barriers, you will understand how the blind person perceives and learns and you will get impulses for their own educational work with blind visitors in the museum.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 14:59