KULDA, Martin and Lenka DOLEŽALOVÁ. Zoologický lexikon znakového jazyka jako didaktická pomůcka (Zoological lexicon of sign language as a didactic tool). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita, 2019, 101 pp. ISBN 978-80-210-9561-8.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Zoologický lexikon znakového jazyka jako didaktická pomůcka
Name in Czech Zoologický lexikon znakového jazyka jako didaktická pomůcka
Name (in English) Zoological lexicon of sign language as a didactic tool
Authors KULDA, Martin and Lenka DOLEŽALOVÁ.
Edition 1. vyd. Brno, 101 pp. 2019.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study 50302 Education, special
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-9561-8
Keywords (in Czech) sluchové postižení; komunikační systém; vzdělávání žáků s postižením sluchu; přírodopis; multimediální pomůcka; lexikon ČZJ online; zoologie; zoologické znaky; zvířata
Keywords in English hearing impairment; communication system; education of hearing-impaired pupils; natural history; multimedia tool; online lexicon of Czech sign language; zoology; zoological signs; animals
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Changed: 16/12/2021 11:19.
Abstract
Monografie je věnována možnostem využití znakového jazyka ve vzdělávání žáků s postižením sluchu, a to v konkrétní oblasti – v přírodovědných předmětech. Kniha je členěna na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je zpracován vhled do znakového jazyka, lexikografie znakového jazyka a představeny jsou možnosti jeho záznamu. V neposlední řadě je popsáno využití vizuálních médií v edukačním procesu žáků s postižením sluchu, s ohledem na jejich specifické potřeby a požadavky na výuku. V empirické části práce je prezentováno výzkumné šetření, jehož cílem bylo vytvořit zoologický lexikon online (neboli dvojjazyčný terminologický slovník českého znakového jazyka a českého jazyka pro oblast zoologického názvosloví), zjistit postoj žáků se sluchovým postižením a pedagogů ve vztahu k jeho využití a zhodnotit jeho přínos jako doplňkové výukové pomůcky ve vyučování. Pro dosažení stanovených cílů bylo využito kvalitativního výzkumu, s využitím polostrukturovaného interview s žáky s postižením sluchu a s jejich pedagogy.
Abstract (in English)
The monograph is devoted to the possibility of using sign language in the education of pupils with hearing impairment in a specific area - in science subjects. The book is divided into theoretical and empirical part. In the theoretical part is processed insight into sign language, lexicography of sign language and possibilities of its recording are introduced. Last but not least, the use of visual media in the educational process of pupils with hearing impairment is described with regard to their specific needs and teaching requirements. In the empirical part of the thesis is presented a research aimed at creating an online zoological lexicon (or bilingual terminology dictionary of Czech sign language and Czech language for the area of zoological terminology), to find out the attitude of pupils with hearing impairment and teachers in relation to its use and evaluate its contribution as an additional teaching aid in education. To achieve the set goals, qualitative research was used, using semi-structured interviews with pupils with hearing impairments and their teachers.
Links
MUNI/A/1432/2018, interní kód MUName: Role speciální pedagogiky v prostředí inkluzivního školského prostředí
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 26/4/2024 03:22