POSPÍŠIL, Ivo. Slavistika a komparatistika : hrozby a perspektivy. In Štěpánek, Václav et al. Savremena srpska i češka slavistička istraživanja / Současná srbská a česká slavistická bádání. 1. vyd. Brno: Ústav slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, 2021, s. 13-35. ISBN 978-80-263-1699-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Slavistika a komparatistika : hrozby a perspektivy
Název česky Slavistika a komparatistika : hrozby a perspektivy
Název anglicky Slavonic and Comparative Studies : Threats and Perspectives
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Savremena srpska i češka slavistička istraživanja / Současná srbská a česká slavistická bádání, od s. 13-35, 23 s. 2021.
Nakladatel Ústav slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00123598
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-263-1699-2
Klíčová slova česky slavistika; komparatistika a genologie; krize; "nová filologie"; interpoeticita; terminologie a metodologie
Klíčová slova anglicky Slavonic studies; comparative and genre studies; crisis; "new philology"; interpoeticity; terminology and methodology
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 6. 4. 2022 09:18.
Anotace
Autor přítomného příspěvku ukazuje na různé tradice entity dvou okruhů – slavistiky a komparatistiky – a upozorňuje na jejich ohrožení v současné době, na proměny jejich smyslu a hledání jejich nové pozice v humanitních a sociálních vědách. Jeho úvahy jsou založeny na tradicích brněnské literárněvědné slavistiky, jejíž meziválečné disciplinární souvislosti demonstruje, i na spojitosti literární komparatistiky a genologie, jejíž byla pražsko-brněnská škola pěstitelkou. Současně poukazuje na sílu, ale i hrozby, které se týkají jak předmětu zkoumání obou velkých disciplín, tak na nové možnosti jejich rozvoje v kontextu globalizace, vytváření nadnárodních celků na straně jedné a úsilí o posilování národní identity na straně druhé a současně hledání nové filologické jednoty či integrity, v níž jazyk a jeho textové produkty hrají znovu klíčovou roli v chápání literatury jako celku.
Anotace anglicky
The author of the present contribution manifests the various traditions of the entity of the two spheres – Slavonic and comparative studies – pointing out various threats in the present time, its modifications and the search for the new positions in humanities and social sciences. His reflections are based on the traditions of the Brno Slavonic literary studies the interwar disciplinary contexts he demonstrates, and also the relations of comparative literary and genre studies which especially the Prague-Brno school cultivated. At the same time, he shows the strength, but also the threats concernnig the potentials of their advancement in the context of globalization, the formation of supra-national entities on the one hand, and the effort to strengthen the national identity on the other and, at the same time, the search for new philolological unity or integrity in which language and its textual outputs play the key role in the grasp of literature as a whole again.
Návaznosti
MUNI/A/1331/2020, interní kód MUNázev: Mezislovanské kulturní a literární vazby
Investor: Masarykova univerzita, Mezislovanské kulturní a literární vazby
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 05:33