FLOREŠ, Martin. Povinnost legality versus efektivní porušení práva. Může člen voleného orgánu v zájmu korporace porušit právo? Právní rozhledy. Nakladatelství C.H. Beck, roč. 29, č. 1, s. 7-13. ISSN 1210-6410. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Povinnost legality versus efektivní porušení práva. Může člen voleného orgánu v zájmu korporace porušit právo?
Název anglicky Duty to Obey the Law v. Efficient Breach of Law. May a Member of the Board Violate the Law in the Interest of the Corporation?
Autoři FLOREŠ, Martin (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Právní rozhledy, Nakladatelství C.H. Beck, 2022, 1210-6410.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Repozitář MU
Kód RIV RIV/00216224:14220/22:00125180
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Legalita; zákonnost; povinnost legality; efektivní porušení práva; péče řádného hospodáře; zájem korporace; veřejný zájem; veřejný pořádek; vyvažování zájmů
Klíčová slova anglicky Duty to obey the law; efficient breach of law; duty of care; corporate interest; public interest; public order; balancing of interests
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 3. 2022 11:03.
Anotace
V českém odborném diskursu převládá názor, že součástí povinnosti péče řádného hospodáře je povinnost legality. Zkoumání jejích hranic však dosud nebyl věnován větší prostor. Jde o povinnost absolutní, tedy má člen voleného orgánu korporace vůči korporaci povinnost vždy a za všech okolností dodržovat právo? Nebo je v souladu s péčí řádného hospodáře naopak postup, kdy člen voleného orgánu vyhodnotí možné přínosy porušení práva pro korporaci a v případě, že je to pro korporaci výhodné, právní normu poruší?
Anotace anglicky
In the Czech legal scholarship, the prevailing opinion is that the duty of care implies a duty to obey the law. However, its boundaries have not yet been explored. Is it an absolute duty, i.e. does a board member owe a duty to the corporation to comply with the law at all times and in all circumstances? Or, rather, is it consistent with a duty of care to evaluate the potential benefits to the corporation of a violation of the law and, if it is beneficial to the corporation, to violate the law?
Návaznosti
MUNI/A/1663/2020, interní kód MUNázev: Loajalita a zájmové konflikty v obchodní korporaci (Akronym: LZKOK)
Investor: Masarykova univerzita, Loajalita a zájmové konflikty v obchodní korporaci
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 02:13