SVOBODOVÁ, Jindřiška a Jan NOVOTNÝ. Jak modelování vesmíru ovlivňuje náš běžný život? In Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku, XXI. ročník. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak modelování vesmíru ovlivňuje náš běžný život?
Název česky Jak modelování vesmíru ovlivňuje náš běžný život?
Název anglicky How the model of Universe affects our everyday life?
Autoři SVOBODOVÁ, Jindřiška a Jan NOVOTNÝ.
Vydání Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku, XXI. ročník, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL UPOL, KVAK XXI. ročník, Vykloubený svět Jak může kvalitativní výzkum napomoci řešení palčivých otázek dnešní společnosti?
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Štítky Cosmology Teaching, Environmental Physics, history and philosophy of science
Změnil Změnila: RNDr. Jindřiška Svobodová, Ph.D., učo 384. Změněno: 3. 2. 2022 19:58.
Anotace
Kosmologie poskytuje lidstvu stále více informací o vesmíru, ukazuje a zpřesňuje metody, jak zjištěným faktům porozumět, ale univerzální pojetí celku zůstává nadále otevřenou doménou bádání. Vědecké vyprávění vyžaduje, abychom velké otázky po smyslu života řešili i z kosmologické perspektivy. Věda se pokouší interpretovat, logicky utřídit poznatky v málo prozkoumaných oblastech a předvídat scénář budoucnosti. Kosmologie se snaží porozumět prostoru, času, energii a hmotě vesmíru, ale navenek se nijak silně nepojí s životem člověka. Lidský svět je ve srovnání s vesmírným prostorem a časem malý, ale lidské dílo, inteligence, věda, technologie a kultura jsou z hlediska složitosti vesmíru velmi významné. A vidíme, že nárůst složitosti se zrychluje. V příspěvku ukážeme, že úsilí o porozumění vesmíru přeci jen hraje roli zejména tam, kde přemýšlí o environmentálních planetárních limitech a normativních preferencích lidstva. Pro potřeby výzkumu jsme vyvinuli empirickou metriku, která prověřuje možnou souvislost vesmírné perspektivy člověka s jeho kulturními a environmentálními postoji.
Anotace anglicky
Cosmology is providing humanity with more and more information about the universe, showing and refining methods to understand the facts, but the universal concept of the whole remains an open domain of research. The scientific narrative demands that we address the big questions after the meaning of life from a cosmological perspective. Science attempts to interpret, to logically organize knowledge in under-explored areas and to predict the future scenario. Cosmology seeks to understand the space, time, energy and matter of the universe but does not outwardly connect strongly with human life. The human world is small compared to space and time, but human work, intelligence, science, technology and culture are very significant in terms of the complexity of the universe. And we see that the increase in complexity is accelerating. In this paper we show that efforts to understand the universe do play a role, especially where thinking about environmental planetary limits and humanity's normative preferences. For the purposes of this research, we develop an empirical metric that examines the possible connection between people's space perspective and their cultural and environmental attitudes.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 20:53