KRÁLÍKOVÁ, Michaela, Hana PAULOVÁ, Jiří DOSTÁL, Ondřej PEŠ, Jiří SLANINA, Eva TÁBORSKÁ and Marie TOMANDLOVÁ. Biochemie pro biomedicínské techniky (Biochemistry for biomedical techniques). první. Tiskárna Knopp, Nové Město nad Metují: Masarykova univerzita, 2021, 177 pp. ISBN 978-80-210-9857-2.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Biochemie pro biomedicínské techniky
Name in Czech Biochemie pro biomedicínské techniky
Name (in English) Biochemistry for biomedical techniques
Authors KRÁLÍKOVÁ, Michaela, Hana PAULOVÁ, Jiří DOSTÁL, Ondřej PEŠ, Jiří SLANINA, Eva TÁBORSKÁ and Marie TOMANDLOVÁ.
Edition první. Tiskárna Knopp, Nové Město nad Metují, 177 pp. 2021.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Textbook
Field of Study 10400 1.4 Chemical sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Medicine
ISBN 978-80-210-9857-2
Keywords (in Czech) biochemie; biomolekula; sacharidy; lipidy; proteiny; nukleové kyseliny
Keywords in English biochemistry; biomolecules; carbohydrates; lipids; proteins; nucleic acids
Tags Text je základním studijním materiálem Biochemie pro posluchače VUT a LF MU
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Changed: 20/5/2022 13:14.
Abstract
Učební text je určen pro posluchače bakalářského oboru Biomedicínská technika a bioinformatika na Lékařské fakultě MU a VUT v Brně. Poskytuje vhled do vlastností důležitých biomolekul (sacharidy, lipidy, proteiny, nukleové kyseliny) a jejich přeměn v lidském těle. Zahrnuje též kapitoly o specializovaných tkáních a buňkách (krev, ledviny, játra, sval, pojivo, neurony) a přehled základních metod (fotometrických, elektroforetických, chromatografických, imunochemických) využívaných v klinické biochemii.
Abstract (in English)
The textbook is designed for students of the bachelor's program of Biomedical Engineering and Bioinformatics at Medical Faculty of Masaryk University and Brno University of Technology. It provides insight into properties of important biomolecules (carbohydrates, lipids, proteins, nucleic acids) and their transformations in the human body. It also includes chapters on specialized tissues and cells (blood, kidneys, liver, muscle, connective tissue, neurons) and an overview of basic methods.
PrintDisplayed: 1/5/2024 13:46