KUMINKOVÁ, Eva. Tradice – proměny – identita Lidový oděv a tanec na Valašsku jako zdroje inspirace. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 271 s. Etnologické studie 26. ISBN 978-80-210-9962-3. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tradice – proměny – identita Lidový oděv a tanec na Valašsku jako zdroje inspirace
Název anglicky Traditions – Transformations – Identity: Folk Costume and Dance in Wallachia as Sources of Inspiration
Autoři KUMINKOVÁ, Eva.
Vydání 1. vyd. Brno, 271 s. Etnologické studie 26, 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50404 Antropology, ethnology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-210-9962-3
Klíčová slova česky tanec; lidová kultura; Valašsko; kulturní dědictví; tradice
Klíčová slova anglicky Dance; Folk Culture; Wallachia; Cultural Heritage; Tradition
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 15. 2. 2022 12:59.
Anotace
Kniha etnoložky Evy Kuminkové je příspěvkem do oborové i transdisciplinární diskuze nad podstatou proměn tradiční lidové kultury. Zaměřuje se na procesy, které navzdory řadě nesnází, historických zvratů, politických změn, kulturních a společenských přerodů umožnily projevům tradiční lidové kultury dostat se až na práh třetího tisíciletí. Na příkladu mužského tance odzemku na Valašsku a lidového oděvu na Rožnovsku si všímá proměn, jimiž prošly od konce 19. století. Autorka se snaží důkladněji poznat význam kroje a odzemku při formování lokální a regionální identity, roli nositelů tradice, institucí i osob, které přispívaly a přispívají k poznání i dalšímu uchování a předávání těchto složek kulturního dědictví.
Anotace anglicky
The book by ethnologist Eva Kuminková is a contribution to the field and transdisciplinary discussions on the nature of traditional changes folk culture. It focuses on the processes that belong to the known difficulties, historical reversals, political changes, cultural and the social rebirth of various manifestations of traditional folk culture to reach the threshold of the third millennium. For example male dance rehearsal in Wallachia and folk clothing in Rožnov region pays attention to the changes they have undergone since the end of the 19th century. The author tries to verify the meaning of the costume and the dress in the formation of local and regional identity, the role of bearers traditions, institutions, and persons who have contributed and included in the knowledge as well as the further preservation and transmission of these cultural components heritage.
Návaznosti
MUNI/A/1140/2020, interní kód MUNázev: Sociální kapitál nemateriálního kulturního dědictví (Akronym: Sociální kapitál ICH)
Investor: Masarykova univerzita, Sociální kapitál nemateriálního kulturního dědictví
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 23:18