KRULÍKOVÁ, Martina, Pavlína KOSEČKOVÁ a Ondřej ZVĚŘINA. Jíst hmyz neznamená okusovat brouka! Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis s.r.o., roč. 77, č. 1, s. 4-5. ISSN 1211-846X. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jíst hmyz neznamená okusovat brouka!
Název česky Jíst hmyz neznamená okusovat brouka!
Název anglicky Eating insects doesn't mean nibbling on bugs!
Autoři KRULÍKOVÁ, Martina (203 Česká republika, domácí), Pavlína KOSEČKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Ondřej ZVĚŘINA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis s.r.o. 2022, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/22:00125380
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky výživa; hmyz
Klíčová slova anglicky nutrition; insects
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 22. 2. 2023 09:34.
Anotace
Jedlý hmyz se konzumoval již v prehistorické době, avšak dnes je jeho pojídání opředeno neofobií, strachem z nových potravin. Proto mohou být přijímány potraviny, ve kterých hmyz na první pohled není vidět, což v dnešní době není problém. Na trhu se můžeme setkat s různorodou škálou výrobků obsahujících jedlý hmyz, například si lze zakoupit slané krekry, proteinové tyčinky, proteinový nápoj, těstoviny, sušený hmyz a další. Také je možné v kuchyni využít při vaření a pečení prášek z hmyzu, který se vyrábí zejména z cvrčka domácího, neboť právě ten se zdá být z hlediska nutričního profilu vhodným kandidátem.
Anotace anglicky
Edible insects were eaten in prehistoric times, but today their eating is shrouded in neophobia, the fear of new foods. Therefore, foods in which insects are not visible at first sight may be accepted, which is not a problem nowadays. On the market we can find a variety of products containing edible insects, for example, we can buy saltine crackers, protein bars, protein drink, pasta, dried insects and others. It is also possible to use insect powder in the kitchen for cooking and baking, especially from the house cricket, which seems to be a good candidate in terms of its nutritional profile.
Návaznosti
MUNI/A/1402/2021, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu IV
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu IV
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 02:42