VODÁKOVÁ, Jana, Eva HÝBLOVÁ, Zuzana KŘÍŽOVÁ, Petr VALOUCH and Filip HAMPL. Finanční účetnictví 2. Sbírka příkladů (Financial Accounting 2. Collection of Examples). 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. 157 pp. ISBN 978-80-210-9619-6. 2020.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Finanční účetnictví 2. Sbírka příkladů
Name (in English) Financial Accounting 2. Collection of Examples
Authors VODÁKOVÁ, Jana, Eva HÝBLOVÁ, Zuzana KŘÍŽOVÁ, Petr VALOUCH and Filip HAMPL.
Edition 1., elektronické vyd. Brno, 157 pp. 2020.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Textbook
Field of Study 50205 Accounting
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW Čítárna Munispace
ISBN 978-80-210-9619-6
Keywords (in Czech) finanční účetnictví; účetnictví podnikatelů; účetní závěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztráty
Keywords in English financial accounting; accounting for businesses; financial statements; statement of financial position; statement of financial performance
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Changed: 28/2/2022 08:41.
Abstract
Hlavním posláním finančního účetnictví je věrně a poctivě zachycovat hospodářské dění v účetní jednotce a zprostředkovat informace o finanční pozici, výkonnosti, struktuře majetku, cizích a vlastních zdrojích celé řadě uživatelů, nejen z řad vlastníků, manažerů, věřitelů, ale i široké veřejnosti. Cílem této sbírky příkladů je prohloubení odborných účetních znalostí a praktických dovednosti čtenářů a posílení jejich schopnosti aplikovat na dílčích i komplexnějších příkladech účetní zásady, principy a pravidla, a to v návaznosti na znalosti získané studiem předmětu Finanční účetnictví 1. Vedle toho si čtenáři hlouběji procvičí sestavování účetních výkazů (rozvahy, výkazu zisku a ztráty, přehledu o peněžních tocích a přehledu o změnách vlastního kapitálu), jejich interpretaci a naučí se je chápat ve vzájemných vazbách. Pro účely samostudia obsahuje sbírka řadu řešených příkladů. Dílčí i komplexnější příklady jsou sestaveny v souladu s doporučením ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants).
Abstract (in English)
The essential role of financial accounting is to faithfully represent the economic situation in an accounting unit and to provide information about its financial position, financial performance, structure of assets, liabilities and equity to a wide range of users, not only owners, managers, creditors, but also the general public. The Collection of Examples aims to deepen readers' professional accounting knowledge and practical skills and to strengthen their ability to apply accounting principles and rules to both partial and complex examples, as a follow-up to knowledge obtained during the course Financial Accounting 1. Besides, readers practice the preparation of the financial statements (balance sheet, profit and loss statement, cash flow statement and statement of changes in equity) and their interpretation in mutual relations. For the self-study purposes, the Collection contains several solved examples. Both partial and complex examples are created in accordance with the recommendation of ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants).
Links
MUNI/FR/1178/2019, interní kód MUName: Inovace obsahu a výukových metod s důrazem na posílení praktických dovedností předmětu Finanční účetnictví 2 (Acronym: IFIU2)
Investor: Masaryk University
PrintDisplayed: 19/4/2024 16:35