HEJČ, David a Tomáš SVOBODA. Zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19: komentář. 1. vyd. Praha: Nakladatelství C.H. Beck, 2021, 212 s. Příručky (Komentáře). ISBN 978-80-7400-854-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zákon o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19: komentář.
Název anglicky Act on the emergency measures during the COVID-19 disease epidemic: commentary.
Autoři HEJČ, David (203 Česká republika, domácí) a Tomáš SVOBODA (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, 212 s. Příručky (Komentáře), 2021.
Nakladatel Nakladatelství C.H. Beck
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Publikace na webu nakladatele
Kód RIV RIV/00216224:14220/21:00124323
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7400-854-2
Klíčová slova česky pandemie; covid-19; moc výkonná; mimořádná opatření; soudní ochrana; náhrada škody
Klíčová slova anglicky pandemic; covid-19; executive power; emergency measures; judicial protection; compensation for damages
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Svoboda, Ph.D., učo 170059. Změněno: 28. 2. 2022 22:18.
Anotace
Komentář přináší přehledný ucelený výklad zákona, který je reakcí na pandemii onemocnění COVID-19, s níž se musela Česká republika – stejně jako většina zemí světa – potýkat nedlouho po vstupu do druhé dekády nového milénia. Tento speciální zákon obsahuje právní nástroje, které mají umožnit zvládnout tuto v moderních dějinách bezprecedentní krizovou situaci, a to bez ohledu na existenci nouzového stavu. Umožňuje proto vydávání mimořádných opatření omezujících například služby, obchod, veřejnou dopravu, výuku na školách nebo konání soukromých či veřejných akcí, čímž dochází k výraznému mocenskému zásahu do právní sféry jednotlivců. Na druhou stranu zákon stanoví rovněž podmínky, za kterých je stát povinen škodu způsobenou těmito vrchnostenskými zásahy nahradit. Z výše uvedeného je zřejmé, že komentovaná právní úprava je spojena s celou řadou praktických otázek, na které komentář nabízí konkrétní odpovědi, a to jak s využitím teoretických zdrojů, tak závěrů vyplývajících z relevantní a aktuální judikatury. Komentář je vhodný nejen pro odbornou právnickou veřejnost, ale i pro všechny ostatní, kterých se daná právní regulace dotýká.
Anotace anglicky
The commentary provides a clear, comprehensive interpretation of the law, which is a response to the COVID-19 pandemic that the Czech Republic - like most countries in the world - had to deal with shortly after entering the second decade of the new millennium. This special law contains the legal instruments to enable this unprecedented crisis situation in modern history to be managed, regardless of the existence of a State of Emergency. It therefore makes it possible to issue emergency measures restricting, for example, services, commerce, public transport, school education or the organisation of private or public events, thereby making a significant interference in the legal sphere of individuals. On the other hand, the law also lays down the conditions under which the State is obliged to compensate for the damage caused by such executive interference. It is clear from the above that the commented legal regulation is associated with a number of practical questions, to which the commentary offers specific answers, using both theoretical sources and conclusions arising from relevant and up-to-date case law. The commentary is suitable not only for the legal professionals but also for all others affected by the legal regulation in question.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:16