KUBÍNOVÁ, Renata, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Markéta GAZDOVÁ, Mária GÁBOROVÁ, I VÁRADY and Lenka MOLČANOVÁ. PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt. (Phenylpropanoids and flavonoid from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.). Ceska a slovenska farmacie. 2021, vol. 70, p. 206-209. ISSN 1210-7816.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Name in Czech Fenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Name (in English) Phenylpropanoids and flavonoid from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Authors KUBÍNOVÁ, Renata, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Markéta GAZDOVÁ, Mária GÁBOROVÁ, I VÁRADY and Lenka MOLČANOVÁ.
Edition Ceska a slovenska farmacie, 2021, 1210-7816.
Other information
Type of outcome Article in a journal
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Keywords in English Helichrysum petiolare, HPLC, plant phenols, antibacterial activity
Changed by Changed by: doc. PharmDr. Renata Kubínová, Ph.D., učo 233182. Changed: 22/4/2022 08:37.
Abstract (in Czech)
Fytochemická analýza methanolického extraktu Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) prokázala přítomnost sekundárních metabolitů patřících mezi fenylpropanoidy a flavonoidy. Pomocí preparativní HPLC se podařilo vyizolovat pět obsahových látek: kumarin skopolin (1), kyselinu 3-chlorogenovou (2), glukosidicky vázaný derivát kyseliny kávové (3), kyselinu dikafeoylchinovou (5) a flavonoid isokvercitrin (4). V druhu H. petiolare byly tyto sloučeniny identifikovány poprvé. Při testování antibakteriální aktivity bylo zjištěno, že pouze kyselina dikafeoylchinová vykazuje mírnou antibakteriální aktivitu proti Escherichia coli CCM 7929 v koncentraci 512 μg ∙ ml–1
Abstract (in English)
The phytochemical analysis of a methanolic extract from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) confirmed the content of phenylpropanoids and flavonoids. Five secondary metabolites were isolated using preparative HPLC, namely coumarin scopolin (1), 3-chlorogenic acid (2), caffeic acid-hexose derivative (3), dicaffeoylquinic acid (5), and the flavonoid isoquercitrin (4). These compounds were identified from this species for the first time. Only dicaffeoylquinic acid was able to inhibit Escherichia coli CCM 7929 at the concertation of 512 μg ∙ mL–1 in a screening of antibacterial activity.
PrintDisplayed: 6/10/2024 06:02