Detailed Information on Publication Record
2021
PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
KUBÍNOVÁ, Renata, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Markéta GAZDOVÁ, Mária GÁBOROVÁ, I VÁRADY et. al.Basic information
Original name
PFenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Name in Czech
Fenylpropanoidy a flavonoid z Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Name (in English)
Phenylpropanoids and flavonoid from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. Burtt.
Authors
KUBÍNOVÁ, Renata, Marcela NEJEZCHLEBOVÁ, Markéta GAZDOVÁ, Mária GÁBOROVÁ, I VÁRADY and Lenka MOLČANOVÁ
Edition
Ceska a slovenska farmacie, 2021, 1210-7816
Other information
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Keywords in English
Helichrysum petiolare, HPLC, plant phenols, antibacterial activity
Změněno: 22/4/2022 08:37, doc. PharmDr. Renata Kubínová, Ph.D.
In Czech
Fytochemická analýza methanolického extraktu Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) prokázala přítomnost sekundárních metabolitů patřících mezi fenylpropanoidy a flavonoidy. Pomocí preparativní HPLC se podařilo vyizolovat pět obsahových látek: kumarin skopolin (1), kyselinu 3-chlorogenovou (2), glukosidicky vázaný derivát kyseliny kávové (3), kyselinu dikafeoylchinovou (5) a flavonoid isokvercitrin (4). V druhu H. petiolare byly tyto sloučeniny identifikovány poprvé. Při testování antibakteriální aktivity bylo zjištěno, že pouze kyselina dikafeoylchinová vykazuje mírnou antibakteriální aktivitu proti Escherichia coli CCM 7929 v koncentraci 512 μg ∙ ml–1
In English
The phytochemical analysis of a methanolic extract from Helichrysum petiolare Hilliard & B. L. (Asteraceae) confirmed the content of phenylpropanoids and flavonoids. Five secondary metabolites were isolated using preparative HPLC, namely coumarin scopolin (1), 3-chlorogenic acid (2), caffeic acid-hexose derivative (3), dicaffeoylquinic acid (5), and the flavonoid isoquercitrin (4). These compounds were identified from this species for the first time. Only dicaffeoylquinic acid was able to inhibit Escherichia coli CCM 7929 at the concertation of 512 μg ∙ mL–1 in a screening of antibacterial activity.