VLČEK, Petr, Veronika PELCOVÁ, Denisa BODIŠOVÁ and Eva MLNAŘÍKOVÁ. Vodní pohybové pohádky nejen pro předškoláky (Fairy tales in motion for kindergarden). 2. aktual.,elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-280-0052-3. 2022.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Vodní pohybové pohádky nejen pro předškoláky
Name (in English) Fairy tales in motion for kindergarden
Authors VLČEK, Petr, Veronika PELCOVÁ, Denisa BODIŠOVÁ and Eva MLNAŘÍKOVÁ.
Edition 2. aktual.,elektronické vyd. Brno, 2022.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Teaching aids, texts (including individual chapters in textbooks)
Field of Study 50300 5.3 Education
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW Elportál
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-280-0052-3
ISSN 1802-128X
Keywords (in Czech) tělesná výchova; plavání; předškolní věk; mladší školní věk; pohybová pohádka
Keywords in English physical education; primary school age; swimming
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Changed: 4/5/2022 09:23.
Abstract
Text je určen nejen studentům učitelství v MŠ, ale i učitelům v mateřských a základních školách a instruktorům plaveckých kroužků pro předškolní děti a děti mladšího školního věku. Publikace je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na vývoj dítěte, bezpečnost při plaveckém výcviku, jsou přiblíženy základní pojmy a význam plavání. V praktické části autoři předkládají 10 pohádek, které svým obsahem motivují k činnostem ve vodě – k nácviku a výcviku základních plaveckých dovedností a vodním hrátkám. Konkrétní hry k pohádkám jsou přehledně zpracovány a jsou použitelné pro děti předškolního věku. Základní popis aktivit je doplněn motivačními básničkami, přílohami ve formě obrázků pro děti a fotografiemi z ověřování aktivit v praxi. U některých pohádek jsou uvedeny i videozáznamy konkrétních činností.
Abstract (in English)
The publication is aimed at the students of pre-primary education but it can be used also by the teachers of elementary and especially kinder garden teachers. The text is divided into the theoretical and practical part. The theoretical part deals with the developments of the children at the pre-school age, swimming training safety, basic terminology and importance of swimming. In the practical part the authors present ten fairy tales which motivate to the various swimming activities such as the basic swimming technics and water games. The particular games (parts of the fairy tales in motion) are transparently elaborated and suit the pre-school age children. The description of the games is attached with some poems and pictures and photographs. Some fairy tales are attached with the instructional video recordings.
Links
MUNI/FR/0944/2015, interní kód MUName: Pohybové pohádky jako inovativní metoda výuky školáků a předškoláků (Acronym: POPO)
Investor: Masaryk University
PrintDisplayed: 19/4/2024 03:14