KUNDT, Radek. Evoluce rituálního chování : Kolektivní rituál jako kooperativní komunikační adaptace. In Výzkumný seminář Katedry etnologie a muzeologie FiF UK, Bratislava. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Evoluce rituálního chování : Kolektivní rituál jako kooperativní komunikační adaptace
Autoři KUNDT, Radek.
Vydání Výzkumný seminář Katedry etnologie a muzeologie FiF UK, Bratislava, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Rituální chování; kolektivní rituál; kooperativní komunikační adaptace
Změnil Změnila: Mgr. Ivona Vrzalová, učo 361753. Změněno: 10. 2. 2023 16:59.
Anotace
Kolektivní rituální chování je mezikulturně univerzálním jevem. Proč ale lidé investují tolik zdrojů a energie do činností, které nemají žádnou zřejmou funkci? Tuto hádanku adresují sociálně-vědní disciplíny od chvíle svého vzniku a tradičně zdůrazňují zásadnost rituálu pro fungování společnosti. Dostatečně ale nevysvětlují, proč by rituál měl tuto funkci mít a jakými mechanismy ji umožňovat. V návrhu evoluce lidského rituálního chování budu s kolektivním rituálem pracovat jako s komplexním signalizačním systémem, který umožňuje mutualistickou spolupráci. Začnu analýzou současných signalizačních systémů lovců-sběračů, ve kterých identifikuji tři základní stavební kameny – signály podobnosti, koaliční signály a signály oddanosti ke kolektivní akci. Tyto signály následně prozkoumám u ostatních primátů a homininů minulosti za pomoci primatologie, archeologie homininů a paleoantropologie. V dalším kroku určím neuro-kognitivní mechanismy, které tyto signály nesou a pokusím se vystopovat, kdy se v minulosti poprvé objevují a jaké socio-ekologické tlaky ke kooperativní komunikaci působily na jejich selekci. Celou syntézu zakončím argumentem, že s příchodem H. Sapiens již kolektivní rituál patrně představoval zásadní adaptaci napomáhající s překonáváním problémů kolektivní akce.
Návaznosti
MUNI/A/1435/2021, interní kód MUNázev: Velké otázky ve studiu náboženství: Snaha o propojování humanitní a přírodovědné expertízy (Akronym: VESNA)
Investor: Masarykova univerzita, Velké otázky ve studiu náboženství: Snaha o propojování humanitní a přírodovědné expertízy
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 03:33