MEISTER, Tomáš a Martin KNÍŽEK. Posouzení stability skalních stěn v údolí řeky Želetavky v okrese Třebíč na Vysočině. ISBN 978-80-280-0061-5. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Posouzení stability skalních stěn v údolí řeky Želetavky v okrese Třebíč na Vysočině
Název česky Posouzení stability skalních stěn v údolí řeky Želetavky v okrese Třebíč na Vysočině
Název anglicky Rock slopes stability analysis in the valley of the Želetavka river
Autoři MEISTER, Tomáš a Martin KNÍŽEK.
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10505 Geology
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-280-0061-5
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Meister, učo 484423. Změněno: 4. 6. 2022 16:31.
Anotace
Výzkum v terénu byl prováděn v dubnu roku 2021 a je zaměřen na posouzení stability vybraných skalních stěn a případném navržení sanačního řešení. Skalní stěny se nachází poblíž toku řeky Želetavky v okrese Třebíč. Byly vybrány lokality Suché skály, stěna u obce Kostníky a stěna u Svobodova mlýna. Všechny tyto lokality jsou tvořeny dvojslídým granulitem gfölské skupiny moldanubika (Mísař et al., 1983). Hodnocení spočívalo ve zpracování orientací skalních stěn a významných puklinových systémů a byla provedena série měření pevnosti horniny pomocí Schmidtova kladívka. Tato orientovaná data byla vyhodnocována pomocí Bieniawského klasifikace rock mass rating system (RMR; Bieniawski, 1989) a její nadstavby Romanova slope mass rating system (SMR; Romana, 1993), která využívá celkem čtyř parametrů. Na základě těchto klasifikací bylo zhodnoceno, že skalní stěna na Suchých skalách má kvalitu horniny velmi dobrá. Podle SMR klasifikace odpovídá 2. kategorii – částečně stabilní skalní stěna. Obdobná situace byla zjištěna i u stěny u Kostník, kde je dobrá kvalita horninového masivu a SMR zde vyšlo převážně ve 2. a 3. kategorii jako částečně stabilní až stabilní. U těchto dvou lokalit se jedná o příznivý stav a není nutné navrhovat žádné složité sanační opatření. Naopak nepříznivě byla vyhodnocena situace u Svobodova mlýna, kde se sice jedná o horninový masiv s velmi dobrou kvalitou horniny. Ovšem diskontinuitní systémy byly tak nepříznivé, že společně se strmým sklonem stěny, která je téměř vertikální došlo ke snížení hodnoty SMR až do 5. kategorie s hodnocením skalní stěny jako kompletně nestabilní. Zde bylo navrženo odstranění nejvíce nestabilních bloků horniny a případně následného zpevnění ocelovými kotvami z důvodu využívání stěny jako horolezecké.
Anotace anglicky
The field research was conducted in April of 2021 and is aimed at assessing the stability of selected rock faces and possibly designing a remediation solution. The rock walls are located near the river Želetavka in třebíč district. The Suche skaly sites, the wall at Kostiky and the wall at Svoboda´s mill were selected. All of these sites are composed of the double prowling granulite of the Gföl group moldanubic zone (Mísař et al., 1983). The evaluation consisted of the treatment of rock wall orientations and significant crack systems and a series of rock strength measurements were made using schmidt's hammer. This oriented data was evaluated using the Bieniawsky´s Rock Mass Rating System (RMR); Bieniawski, 1989) and its superstructures Roman's slope mass rating system (SMR; Romana, 1993), which uses a total of four parameters. Based on these classifications, it was assessed that the rock face on Suche skaly has a very good rock quality.According to the SMR classification, the second category corresponds to a partially stable rock face. A similar situation was found at the wall at Kostik, where the quality of the rock massif is good and SMR here came out largely in 2nd and 3rd category as partially stable to stable. These two sites are in favourable condition and it is not necessary to propose any complex remediation measures. On the contrary, the situation at The Free Mill, where it is a rock mass with a very good quality of rock, has been assessed unfavourably. However, the discontinuity systems were so unfavourable that, together with the sheer slope of the wall, which is almost vertical, there was a decrease in the value of SMR up to Category 5 with the rating of the rock face as completely unstable. Here it was proposed to remove the most unstable blocks of rock and possibly subsequent hardening by steel anchors due to the use of the wall as mountaineering.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:34