TUTOVIČ, Tomáš a Slavomír NEHYBA. Sedimentologické hodnocení vrtného jádra z vrtu Mikulov 5. In Studentská geologická konference. 2022. ISBN 978-80-280-0061-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sedimentologické hodnocení vrtného jádra z vrtu Mikulov 5
Název česky Sedimentologické hodnocení vrtného jádra z vrtu Mikulov 5
Název anglicky Sedimentological study of the drill core from the well Mikulov 5
Autoři TUTOVIČ, Tomáš a Slavomír NEHYBA.
Vydání Studentská geologická konference, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10505 Geology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-280-0061-5
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Tutovič, učo 484493. Změněno: 30. 6. 2022 13:29.
Anotace
Křídové autochtonní sedimenty jihovýchodního okraje Českého masívu byly zastiženy několika hlubokými vrty, které poskytly řadu dokladů o jejich litologii a geologickém vývoji zájmové oblasti. Cílem výzkumu bylo hodnocení vrtného jádra z vrtu Mikulov 5 pomocí vybraných sedimentologických a sedimentárně-petrografických metod. Vrt Mikulov 5 se nachází mezi obcí Březí a Mikulov na jižní Moravě v jižní části karpatské předhlubně. Jádro z tohoto vrtu je tvořeno autochtonními sedimenty svrchní křídy (Matas, 2019). Byla provedena faciální analýza, se kterou byly porovnány pomocí proxy dat vybraných poměrů prvků získaných pomocí XRF spektrometru trendové změny sedimentačního prostředí. Dále byla vyhodnocena petrografická analýza, rentgenová difrakční analýza a pomocí rtuťové porozimetrie byly vyhodnoceny hodnoty pórovitosti a propustnosti. Studium jader bylo také doplněno hodnocením karotážních dat. Pomocí texturních a strukturních znaků byly určeny tři facie. Od báze jádra se jedná o světle šedý, střednozrnný až hrubozrnný pískovec s glaukonitem, šedý až bělavě šedý, jemnozrnný až hrubozrnný pískovec s glaukonitem a sytě šedý slínovec. Jednotlivá proxy data naznačují na klesající podíl hrubozrnnější frakce směrem od báze jádra, v bazálních částech jádra naznačují také na postižení materiálu spíše fyzikálním zvětráváním, ve vyšších částech pak na stabilní roli chemického zvětrávání. Petrografickou analýzou bylo zjištěno složení hrubozrnného pískovce na bázi jádra. Monokrystalický undulózní křemen zaujímá 80 %, glaukonit 4 %, živec 3 % a 13 % tvoří karbonátový tmel. Slínovec je tvořen z 65 % bioklasty, převážně karbonátovými jehlicemi a sféry porifer, z 20 % jílovito-karbonátovým tmelem. Anorganické psamitické klasty tvoří z 10 % monokrystalický undulózní křemen, 3 % živec a 2 % glaukonit. Hodnoty pórovitosti a permeability poukazují na dobré kolektorové vlastnosti pískovce na bázi jádra a na nadložní nepropustnou polohu slínovce. Depoziční prostředí bylo vyhodnoceno jako mělkomořské (přechodná zóna) až prostředí břežního pásma (spodní až svrchní předbřeží/shoreface) nad zónou bouřkového vlnění s dobře okysličenými dnovými vody s intenzivní biogenní aktivitou.
Anotace anglicky
This research deals with the evaluation of the sediments of the drill core from the well mikulov 5 with selected sedimentological and sedimentary-petrographic methods. These Upper Cretaceous deposits penetrated by the Mikulov 5 well are located in the basement of the southern part of the Carpatian Foredeep within the licence area Slopes of Bohemian Massif.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:29