ŠUBERT, Jan, Jozef KOLÁŘ and Jozef ČIŽMÁRIK. Barevnost a antioxidační aktivita medů (Colour and antioxidant activity of honey). Česká a slovenská farmacie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2022, vol. 71, No 1, p. 20-26. ISSN 1210-7816. Available from: https://dx.doi.org/10.5817/CSF2022-1-20.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Barevnost a antioxidační aktivita medů
Name (in English) Colour and antioxidant activity of honey
Authors ŠUBERT, Jan (guarantor), Jozef KOLÁŘ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Jozef ČIŽMÁRIK.
Edition Česká a slovenská farmacie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2022, 1210-7816.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30104 Pharmacology and pharmacy
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14160/22:00126197
Organization unit Faculty of Pharmacy
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CSF2022-1-20
Keywords (in Czech) med; antioxidační aktivita; měření barevnosti; korelace
Keywords in English honey; antioxidant activity; colour measurement; correlation
Tags ÚAF
Tags Reviewed
Changed by Changed by: PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D., učo 245375. Changed: 9/3/2023 21:15.
Abstract
Příspěvek upozorňuje na vztahy mezi výsledky instrumentálního měření barevnosti a výsledky stanovení antioxidační aktivity medů (zejména metodou DPPH a FRAP). Dostatečně těsné korelace ukazují, že po jejich ověření, doplnění regresní analýzou a kalibrací mohou najít uplatnění při rychlém stanovení antioxidační aktivity medů.
Abstract (in English)
The paper highlights the relationships between the results of instrumental colour measurement and the results of the determination of the antioxidant activity of honey (especially by DPPH and FRAP). The sufficiently close correlations show that once verified, supplemented by regression analysis and calibration, they may find application in the rapid determination of the antioxidant activity of honey.
PrintDisplayed: 4/9/2024 03:17