SLEZÁČKOVÁ, Alena. Rozhodování o zdravotní péči v závěru života: psychologická perspektiva. Online. In Konference Nové perspektivy v rozhodování o zdravotní péči v závěru života: Poznatky, zkušenosti a příklady dobrého rozhodování v závěru života. 2022, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozhodování o zdravotní péči v závěru života: psychologická perspektiva
Název anglicky End-of-life health care decision-making: a psychological perspective
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Konference Nové perspektivy v rozhodování o zdravotní péči v závěru života: Poznatky, zkušenosti a příklady dobrého rozhodování v závěru života. 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/22:00129473
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Péče v závěru života; rozhodování; psychologická perspektiva
Klíčová slova anglicky End-of-life health care; decision-making; psychological perspective
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 5. 4. 2023 12:44.
Anotace
Cílem příspěvku bylo představit dílčí výsledky projektu DECAREL, které mapovaly faktory vstupující do procesu rozhodování a péče závěru života (End of Life, EoL) ze strany lékaře, zdravotních sester, pacientů a jejich příbuzných. Z analýzy sdělení příbuzných pacientů vyplynulo, že mezi nejdůležitější aspekty EoL péče z pohledu příbuzných patří kvalita komunikace se zdravotnickým personálem, prostor pro kladení otázek a možnost být s umírajícím až do jeho smrti. Proces EoL rozhodování byl zkoumán také z perspektivy lékařů a zdravotních sester pečujících o pacienty v závěru života. Výsledky ukazují, že lékaři a sestry se příliš neliší v hodnocení kvality procesu EoL rozhodování, sestry však mají diferencovanější názory. Způsob rozhodování o EoL péči na daném pracovišti má vliv na celkovou duševní pohodu a pracovní spokojenost zdravotníků. Podněty sester pro zlepšení procesu EoL rozhodování a péče zahrnují především komunikační a organizační faktory, které se shodují s nejvýznamnějšími aspekty EoL péče uváděnými příbuznými zemřelých pacientů. Ze zjištění vyplývá potřeba zkvalitnění profesní přípravy lékařů a mediků v oblasti komunikace s pacienty v závěru života.
Anotace anglicky
The aim of the lecture was to present the partial results of the DECAREL project, which mapped the factors entering into the decision-making process about care at the end of life (EoL) on the part of doctors, nurses, patients and their relatives. The analysis of the statements of relatives of patients showed that among the most important aspects of EoL care from the perspective of relatives were the quality of communication with the medical staff, space for asking questions and the possibility to be with the dying person until his death. The EoL decision-making process was also examined from the perspective of doctors and nurses caring for patients at the end of life. The results show that doctors and nurses do not differ much in their assessment of the quality of the EoL decision-making process, but nurses have more differentiated opinions. The way decisions are made about EoL care at a given workplace has an impact on the overall psychological well-being and job satisfaction of health professionals. Nurses' suggestions for improving the EoL decision-making and care mainly include communication and organizational factors, which coincide with the most important aspects of EoL care reported by relatives of deceased patients. The findings point to a need to improve the professional training of doctors and medics in the area of communication with patients at the end of life.
Návaznosti
TL02000360, projekt VaVNázev: Rozhodování o zdravotní péči v závěru života (Akronym: DECAREL)
Investor: Technologická agentura ČR, Rozhodování o zdravotní péči v závěru života
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 21:02