ŠUBERT, Jan, Jozef KOLÁŘ and Jozef ČIŽMÁRIK. Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v medu (Colour and content of some biologically active substances in honey). Česká a slovenská farmacie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2022, vol. 71, No 4, p. 127-134. ISSN 1210-7816. Available from: https://dx.doi.org/10.5817/CSF2022-4-127.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v medu
Name (in English) Colour and content of some biologically active substances in honey
Authors ŠUBERT, Jan (guarantor), Jozef KOLÁŘ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Jozef ČIŽMÁRIK.
Edition Česká a slovenská farmacie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2022, 1210-7816.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30104 Pharmacology and pharmacy
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14160/22:00126541
Organization unit Faculty of Pharmacy
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CSF2022-4-127
Keywords (in Czech) med; biologicky aktivní látky; měření barevnosti; korelace
Keywords in English honey; biologically active substances; colour measurement; correlation
Tags ÚAF
Tags Reviewed
Changed by Changed by: PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D., učo 245375. Changed: 9/3/2023 21:18.
Abstract
Příspěvek upozorňuje na korelace mezi výsledky instrumentálního měření barevnosti a obsahem některých biologicky aktivních organických látek (zejména fenolů a flavonoidů) v medu. Dostatečně těsné korelace mohou vést k vývoji postupů pro rychlé stanovení obsahu těchto látek v medu měřením barevnosti bez nutnosti náročnější úpravy vzorků.
Abstract (in English)
This paper highlights the correlations between instrumental measurements of colour and the content of some biologically active organic compounds (especially phenolics and flavonoids) in honey. Sufficiently close correlations may lead to the development of procedures for rapid determination of the content of these substances in honey by colour measurement without the need for more demanding sample preparation.
PrintDisplayed: 6/9/2024 12:33