KUNDT, Radek. Evoluce rituálu : Lidský kolektivní rituál jako kooperativní signalizační platforma. In Čtvrteční semináře - Centrum pro teoretická studia. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Evoluce rituálu : Lidský kolektivní rituál jako kooperativní signalizační platforma
Autoři KUNDT, Radek.
Vydání Čtvrteční semináře - Centrum pro teoretická studia, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky rituál; evoluce; spolupráce
Změnil Změnila: Mgr. Ivona Vrzalová, učo 361753. Změněno: 10. 2. 2023 17:02.
Anotace
Přestože je rituální chování mezikulturně univerzálním jevem, zůstává z evoluční perspektivy hádankou. Proč lidé investují tolik zdrojů a energie do činností, které nemají žádnou zřejmou funkci? Sociálněvědní disciplíny řeší tuto hádanku od chvíle svého vzniku a tradičně zdůrazňují zásadnost rituálu pro fungování společnosti. Dostatečně ale nevysvětlují, proč by rituál měl tuto funkci mít a jakými mechanismy ji umožňovat. V návrhu evolučního modelu původu rituálního chování v podčeledi homininů budu s kolektivním rituálem pracovat jako s komplexním signalizačním systémem, který umožňuje mutualistickou spolupráci. Začnu syntézou literatury zabývající se etnografií lovců-sběračů a archeologií homininů, kde identifikuji tři typy signálů – signály podobnosti, koaliční signály a signály oddanosti ke kolektivní akci – jako hlavní stavební kameny tohoto signalizačního systému. Abych tyto signály prozkoumal u ostatních primátů a homininů minulosti, obrátím se v dalším kroku k primatologii a paleoantropologii. Následně přidám ke své analýze i proximátní úroveň neurokognitivních mechanismů, které tyto signály nesou a umožňují a pokusím se vystopovat, kdy se již v minulosti objevují. Na závěr propojím zmíněné důkazy s převládajícími socio-ekologickými selektivními tlaky ke kooperativní komunikaci a budu argumentovat, že s příchodem H. Sapiens již kolektivní rituál představoval zásadní adaptaci pomáhající překonávat problémy kolektivní akce.
Návaznosti
MUNI/A/1435/2021, interní kód MUNázev: Velké otázky ve studiu náboženství: Snaha o propojování humanitní a přírodovědné expertízy (Akronym: VESNA)
Investor: Masarykova univerzita, Velké otázky ve studiu náboženství: Snaha o propojování humanitní a přírodovědné expertízy
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 12:02