k 2022

Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)

ŠNEJDRLOVÁ, Jitka

Basic information

Original name

Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)

Name in Czech

Názvy vybraných druhů košťálové zeleniny – zelí (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusta (Brassica oleracea)

Edition

Junge Slavistik im Dialog 2022, 2022

Other information

Language

English

Type of outcome

Prezentace na konferencích

Country of publisher

Germany

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Arts

Keywords (in Czech)

Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; kapusta; zelí; název; etymologie; dialektologie

Keywords in English

Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; Cabbage; Kale; Name; Etymology; Dialectology
Změněno: 5/1/2023 11:07, doc. PhDr. Bc. Ondřej Šefčík, Ph.D.

Abstract

V originále

The paper aimed to outline the characteristics and historical origins of the two most widespread species of brassica vegetables - cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and kale (Brassica oleracea). Describe the linguistic development of the names from Old Czech to the present, explain the etymological interpretation of the Czech names, their dialectal and folk forms and describe, at least briefly, with the help of examples of old Czech recipes, the ways of using cabbage and kale, especially in Old Czech and folk cuisine. The enclosed dialect map from the Czech Language Atlas served to complete the knowledge in the field of dialectology.

In Czech

Cílem příspěvku bylo nastínit charakteristiku a historický původ dvou nejrozšířenějších druhů košťálové zeleniny – zelí hlávkového (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusty (Brassica oleracea). Popsat jazykový vývoj jednotlivých názvů od staré češtiny po současnou, objasnit etymologický výklad českých jmen, jejich nářeční a lidové podoby a popsat alespoň stručně s pomocí ukázky starých českých kuchařských receptů způsoby využití zelí a kapusty především ve staročeské a lidové kuchyni. K ucelení poznatků z oblasti dialektologie posloužila přiložená nářeční mapa z Českého jazykového atlasu.

Links

MUNI/A/1171/2021, interní kód MU
Name: Podpora výzkumu studentů oborů obecná jazykověda (mgr., ph.d.), indoevropeistika (ph.d.), narratologie (ph.d.) a baltistika (mgr.)
Investor: Masaryk University