Detailed Information on Publication Record
2022
Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)
ŠNEJDRLOVÁ, JitkaBasic information
Original name
Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)
Name in Czech
Názvy vybraných druhů košťálové zeleniny – zelí (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusta (Brassica oleracea)
Authors
Edition
Junge Slavistik im Dialog 2022, 2022
Other information
Language
English
Type of outcome
Prezentace na konferencích
Country of publisher
Germany
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Arts
Keywords (in Czech)
Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; kapusta; zelí; název; etymologie; dialektologie
Keywords in English
Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; Cabbage; Kale; Name; Etymology; Dialectology
Změněno: 5/1/2023 11:07, doc. PhDr. Bc. Ondřej Šefčík, Ph.D.
V originále
The paper aimed to outline the characteristics and historical origins of the two most widespread species of brassica vegetables - cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and kale (Brassica oleracea). Describe the linguistic development of the names from Old Czech to the present, explain the etymological interpretation of the Czech names, their dialectal and folk forms and describe, at least briefly, with the help of examples of old Czech recipes, the ways of using cabbage and kale, especially in Old Czech and folk cuisine. The enclosed dialect map from the Czech Language Atlas served to complete the knowledge in the field of dialectology.
In Czech
Cílem příspěvku bylo nastínit charakteristiku a historický původ dvou nejrozšířenějších druhů košťálové zeleniny – zelí hlávkového (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusty (Brassica oleracea). Popsat jazykový vývoj jednotlivých názvů od staré češtiny po současnou, objasnit etymologický výklad českých jmen, jejich nářeční a lidové podoby a popsat alespoň stručně s pomocí ukázky starých českých kuchařských receptů způsoby využití zelí a kapusty především ve staročeské a lidové kuchyni. K ucelení poznatků z oblasti dialektologie posloužila přiložená nářeční mapa z Českého jazykového atlasu.
Links
MUNI/A/1171/2021, interní kód MU |
|