ŠNEJDRLOVÁ, Jitka. Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea). In Junge Slavistik im Dialog 2022. 2022.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)
Name in Czech Názvy vybraných druhů košťálové zeleniny – zelí (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusta (Brassica oleracea)
Authors ŠNEJDRLOVÁ, Jitka.
Edition Junge Slavistik im Dialog 2022, 2022.
Other information
Original language English
Type of outcome Presentations at conferences
Country of publisher Germany
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Arts
Keywords (in Czech) Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; kapusta; zelí; název; etymologie; dialektologie
Keywords in English Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; Cabbage; Kale; Name; Etymology; Dialectology
Changed by Changed by: doc. PhDr. Bc. Ondřej Šefčík, Ph.D., učo 7653. Changed: 5/1/2023 11:07.
Abstract
The paper aimed to outline the characteristics and historical origins of the two most widespread species of brassica vegetables - cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and kale (Brassica oleracea). Describe the linguistic development of the names from Old Czech to the present, explain the etymological interpretation of the Czech names, their dialectal and folk forms and describe, at least briefly, with the help of examples of old Czech recipes, the ways of using cabbage and kale, especially in Old Czech and folk cuisine. The enclosed dialect map from the Czech Language Atlas served to complete the knowledge in the field of dialectology.
Abstract (in Czech)
Cílem příspěvku bylo nastínit charakteristiku a historický původ dvou nejrozšířenějších druhů košťálové zeleniny – zelí hlávkového (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusty (Brassica oleracea). Popsat jazykový vývoj jednotlivých názvů od staré češtiny po současnou, objasnit etymologický výklad českých jmen, jejich nářeční a lidové podoby a popsat alespoň stručně s pomocí ukázky starých českých kuchařských receptů způsoby využití zelí a kapusty především ve staročeské a lidové kuchyni. K ucelení poznatků z oblasti dialektologie posloužila přiložená nářeční mapa z Českého jazykového atlasu.
Links
MUNI/A/1171/2021, interní kód MUName: Podpora výzkumu studentů oborů obecná jazykověda (mgr., ph.d.), indoevropeistika (ph.d.), narratologie (ph.d.) a baltistika (mgr.)
Investor: Masaryk University
PrintDisplayed: 26/7/2024 08:39