VODOVÁ, Libuše, Kamil MALINKA a Martina JANČOVÁ. Vytváření výukových modelů pomocí technologie 3D tisku. Online. In Mezinárodní konference EDUCO 2022, XVII.ročník. 2022, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vytváření výukových modelů pomocí technologie 3D tisku
Název česky Vytváření výukových modelů pomocí technologie 3D tisku
Autoři VODOVÁ, Libuše, Kamil MALINKA a Martina JANČOVÁ
Vydání Mezinárodní konference EDUCO 2022, XVII.ročník, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky 3D tisk, výukové pomůcky, modely, TAČR, pregraduální příprava učitelů
Klíčová slova anglicky 3D printing, teaching aids, models, TAČR, undergraduate teacher training
Změnil Změnila: Mgr. Libuše Vodová, Ph.D., učo 43576. Změněno: 1. 12. 2022 13:34.
Anotace
Trojrozměrné pomůcky (modely) se v přírodních vědách uplatňují při znázorňování objektů a jevů, které nelze pozorovat přímo. Jejich výroba svépomocí se již neomezuje pouze na konvenční materiály (papír, plastická hmota, hlína atd.), ale využívá i technologii 3D tisku. Někteří výrobci 3D tiskáren (např. Y Soft, PRUSA RESEARCH) jsou si tohoto potenciálu vědomi a nabízejí školám projekty v rámci kterých, mohou získat 3D tiskárnu a vytvářet si tak vlastní pomůcky. Masarykova univerzita již druhý rok spolupracuje s firmou Y Soft na projektu TAČR „3D tisk a jeho uplatnění na základních a středních školách“. V rámci řešení projektu vzniká metodika k 3D tisku, dále jsou navrhovány a testovány výukové pomůcky i celé výukové lekce. S 3D tiskem je třeba seznámit také studenty učitelských oborů. Na PdF MU tato problematika postupně proniká do výuky oborové didaktiky a do závěrečných prací.
Anotace anglicky
Three-dimensional tools (models) are used in natural sciences to represent objects and phenomena that cannot be observed directly. Its production is no longer limited to conventional materials (paper, plastic, clay, etc.), but also uses 3D printing technology. Some 3D printer manufacturers (e.g. Y Soft, PRUSA RESEARCH) are aware of this potential and offer projects for schools to get a 3D printer and create their tools. Masaryk University has been cooperating for the second year with Y Soft on the TAČR project "3D printing and its application in primary and secondary schools". Within the project, the methodology for 3D printing is being developed, as well as teaching aids and entire lessons are being designed and tested. It is necessary to introduce 3D printing to students of teaching disciplines. At FE MU, this issue is gradually penetrating the teaching of didactics and the final theses.
Návaznosti
TL03000425, projekt VaVNázev: 3D tisk a jeho uplatnění na základních a středních školách (Akronym: 3DPrintInSchools)
Investor: Technologická agentura ČR, 3D tisk a jeho uplatnění na základních a středních školách
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 12:36