Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
@proceedings{2243013, author = {Kosečková, Pavlína}, booktitle = {XLI. Regionální pracovní dny klinické biochemie}, keywords = {potentially toxic elements, soy}, language = {cze}, isbn = {978-80-88354-28-4}, title = {Odhad zátěže Cd a Pb ze sójových výrobků u vegetariánů a veganů}, year = {2022} }
TY - CONF ID - 2243013 AU - Kosečková, Pavlína PY - 2022 TI - Odhad zátěže Cd a Pb ze sójových výrobků u vegetariánů a veganů SN - 9788088354284 KW - potentially toxic elements, soy N2 - O sóji (Glycine max) je obecně známo, že dokáže přijímat vyšší množství kadmia (Cd) a olova (Pb) z půdy a hromadit je ve svých semenech. Konzumace sójových bobů a sójových výrobků může významně přispět k příjmu těchto potenciálně toxických kovů u vegetariánů a veganů, jež jsou pravděpodobně nejčastějšími konzumenty těchto potravin. U 97 osob (zahrnující vegetariány, vegany i lidi stravující se nealternativním způsobem) byl zjišťován týdenní dietární přívod Cd a Pb ze sójových potravin, které jsou dostupné na českém trhu. Pro hodnocení expozice byl použit semi-kvantitativní frekvenční dotazník a měření tělesné hmotnosti. Obsah Cd a Pb ve vzorcích sójových potravin byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie. Tofu, jako nejčastěji konzumovaná potravina ve skupině vegetariánů/veganů, nejvíce přispělo k celkovému přívodu Cd. Obsahovalo 7,6 ± 0,1 μg Cd/kg čerstvé hmotnosti, přičemž nejvyšší obsah Cd byl pozorován v tempehu (18,1 ± 0,4 μg/kg). Obsah Pb překročil maximální limit v několika sójových potravinách (sójový extrudát, sójová alternativa mléka a sójový sušený nápoj). I přes toto zjištění, konzumace sójových potravin u veganů, jakožto jejich významných spotřebitelů, přispěla k hodnotě tolerovatelného týdenního příjmu pro Pb a Cd nanejvýš z 10 %. ER -
KOSEČKOVÁ, Pavlína. Odhad zátěže Cd a Pb ze sójových výrobků u vegetariánů a veganů. In \textit{XLI. Regionální pracovní dny klinické biochemie}. 2022. ISBN~978-80-88354-28-4.
|