D 2022

Príprava rybích peliet s obsahom probiotík a následné sledovanie farmaceutických parametrov a prežívateľnosti probiotického kmeňa Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

FRANC, Aleš, Natálie CHOMOVÁ, Adriana FEČKANINOVÁ, Radka NĚMCOVÁ, Jana KOŠČOVÁ et. al.

Basic information

Original name

Príprava rybích peliet s obsahom probiotík a následné sledovanie farmaceutických parametrov a prežívateľnosti probiotického kmeňa Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

Name (in English)

Preparation of fish pellets containing probiotics and follow-up pharmaceutical parameters and survival of the probiotic strain Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

Authors

FRANC, Aleš (203 Czech Republic, belonging to the institution), Natálie CHOMOVÁ (703 Slovakia, guarantor), Adriana FEČKANINOVÁ (703 Slovakia), Radka NĚMCOVÁ (703 Slovakia), Jana KOŠČOVÁ (703 Slovakia), Zdena KIŠŠOVÁ (703 Slovakia), Peter POPELKA (703 Slovakia) and Dagmar MUDROŇOVÁ (703 Slovakia)

Edition

Brno, 29. kongres Československé společnosti mikrobiologické s mezinárodní účast, p. 68-153, 2022

Publisher

Československá společnost mikrobiologické

Other information

Language

Slovak

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

30104 Pharmacology and pharmacy

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

electronic version available online

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14160/22:00129834

Organization unit

Faculty of Pharmacy

ISBN

978-80-88379-18-8

Keywords in English

pellets; viability; Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

Tags

Změněno: 3/8/2023 11:56, JUDr. Sabina Krejčiříková

Abstract

V originále

Na základe získaných výsledkov môžeme konštatovať, že obaľovanie rybích peliet probiotikami nemení jeho kvalitatívne ani liekopisné charakteristiky a je optimálne ho skladovať pri teplote 4 °C bez potreby prídavku inej atmosféry. Tieto výstupy sú kľúčové pre následné podávanie probiotických peliet in vivo a ich využitie vo farmových chovoch rýb.

In English

Based on the results obtained, we can conclude that coating fish pellets with probiotics does not alter its qualitative or pharmacopoeial characteristics and is optimally stored at 4 °C without the need for the addition of another atmosphere. These outputs are crucial for subsequent administration probiotic pellets in vivo and their use in farmed fish.