DANĚK, Petr. S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla (In the garden with Lefebvre and Foucault: The cultivation of taste in spaces of food). Geografie. Czech Geographical Society, 2023, vol. 128, No 3, p. 325-350. ISSN 1212-0014. Available from: https://dx.doi.org/10.37040/geografie.2023.013.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla
Name (in English) In the garden with Lefebvre and Foucault: The cultivation of taste in spaces of food
Authors DANĚK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Geografie, Czech Geographical Society, 2023, 1212-0014.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50704 Environmental sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
Impact factor Impact factor: 0.900 in 2022
Organization unit Faculty of Science
Doi http://dx.doi.org/10.37040/geografie.2023.013
UT WoS 001024358400004
Keywords in English production of space; self-provisioning; conventional food system; right to the city; governmentality; alternative food networks
Tags alternative food networks, governmentality, home-grown food, production of space, relational space, rivok
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Changed: 6/3/2024 10:44.
Abstract
Výzkum konvenčního systému zásobování potravinami, a alternativních potravinových sítí, probíhá do značné míry izolovaně. Cílem příspěvku je snížit tuto bariéru použitím společného teoretického rámce pro identifikaci vlastností prostorů, vytvářených oběma typy potravinových systémů, a jejich vlivu na subjektivitu aktérů formujících prostory jídla. Použitými teoretickými nástroji je Lefebvrova dialektika prostoru a Foucaultova analýza disciplíny a governmentality. Výsledky ukazují podstatné rozdíly v povaze obou typů prostorů: zatímco konvenční potravinový systém produkuje standardizované vztahy a prostory, odvádí pozornost od samotného jídla k jiným aspektům jeho prodeje, a potlačuje znalosti o jeho původu a způsobu přípravy, různorodé prostory netržní produkce a sdílení potravin jsou utvářeny kolem kvality a “chuti” jídla („chuti“ v tělesném, ekologickém a kulturním významu). To znamená, že cesta z krize konvenčního systému může vést nejen cestou skromnosti ale také skrze kultivaci “chuti”, tj. lidského zájmu konzumovat dobré potraviny, jejichž chuť obsahuje znalost ekologických a sociálních vztahů a kultury, vytvářející prostory jídla.
Abstract (in English)
Research on the conventional food system and alternative food networks has evolved largely in isolation from each other. This paper aims to narrow this gap by using a common theoretical framework to disclose the properties of spaces produced by both types of food systems. The theoretical tools used are Lefebvre’s spatial dialectic and Foucauldian analysis of discipline and governmentality. The results indicate constitutive differences in the nature of both types of spaces: while the conventional food system produces standardized relations and spaces, taking away attention from the food itself to other aspects of its sale and supressing knowledge about food provenance and ways of preparation, the diverse spaces of non-market production are shaped around the quality and “taste” of food. This means that the way out of the crisis-laden conventional food system may lead not only through frugality but also through the cultivation of “taste”, that is, the human interest to eat good food, whose taste includes the knowledge of ecological and social relations and cultures producing the spaces of food.
Links
GA19-10694S, research and development projectName: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Czech Science Foundation
PrintDisplayed: 28/4/2024 11:51