p 2023

Ležák, Ale, nebo kyseláč?

ZAJÍC, Libor and Jana PIŠKULOVÁ

Basic information

Original name

Ležák, Ale, nebo kyseláč?

Name (in English)

Lager, ale, or sour?

Authors

ZAJÍC, Libor and Jana PIŠKULOVÁ

Edition

Meltingpot, 2023

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Vyžádané přednášky

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

Organization unit

Faculty of Arts

Keywords in English

Beer; Culture; History; Region
Změněno: 19/1/2024 12:08, Mgr. Hana Ambrožová

Abstract

V originále

Dávno pryč jsou časy, kdy se v našich hospodách čepovalo pouze pivo světlé, tmavé a občas nějaký silnější, spodně kvašený, speciál. Pryč jsou také časy, kdy se lahvové pivo kupovalo pouze v běžných obchodech. Pivní svět se zcela proměnil a stal se atraktivní pro daleko širší spektrum konzumentů. Některé velké pivovary zanikly, své brány však otevřela celá řada minipivovarů produkujících širokou paletu pivních chutí. Co přineslo českému pivovarnictví posledních 35 let? Přednáška Libora Zajíce a Jany Piškulové na Meltingpotu v rámci Colours of Ostrava 2023.

In English

Long gone are the days when our pubs used to serve only light, dark and occasionally some stronger, bottom-fermented special beer. Gone are also the days when bottled beer was only bought in regular shops. The beer world has completely changed and has become attractive to a much wider range of consumers. Some large breweries have disappeared, but a number of microbreweries have opened their doors, producing a wide range of beer flavours. What has the last 35 years brought to the Czech brewing industry? A lecture by Libor Zajíc and Jana Piškulová at Meltingpot as part of Colours of Ostrava 2023.

Links

MUNI/A/1362/2022, interní kód MU
Name: Kulturní dějiny piva - města jakožto tvůrci pivní kultury
Investor: Masaryk University