CZUBINSKI, Jaroslaw, Erika LATTOVÁ, Zbyněk ZDRÁHAL a Richard STRASSER. Characteristics of N-Glycosylation and Its Impact on the Molecular Behavior of Lupinus angustifolius ?-Conglutin. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. UNITED STATES: AMER CHEMICAL SOC, 2023, roč. 71, č. 19, s. 7359-7369. ISSN 0021-8561. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.3c00727.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Characteristics of N-Glycosylation and Its Impact on the Molecular Behavior of Lupinus angustifolius ?-Conglutin
Autoři CZUBINSKI, Jaroslaw (616 Polsko), Erika LATTOVÁ (703 Slovensko, garant, domácí), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, domácí) a Richard STRASSER (40 Rakousko).
Vydání JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, UNITED STATES, AMER CHEMICAL SOC, 2023, 0021-8561.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40500 4.5 Other agricultural sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW fulltext
Impakt faktor Impact factor: 6.100 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14740/23:00131565
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.3c00727
UT WoS 000986537100001
Klíčová slova anglicky lupin seed;gamma-conglutin;N-glycosylation;mass spectrometry;post-translational modification;thermal stability
Štítky CF PROT, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Dubská, učo 77638. Změněno: 6. 4. 2024 13:15.
Anotace
a-Conglutin, a lupin seed protein, is an intriguing protein both in terms of the complexity of its molecular structure and a broad spectrum of unique health-promoting properties manifested in animal and human trials. Moreover, this protein is an evolutionary cornerstone whose physiological significance for the plant has not been determined yet. Herein, a comprehensive characterization of a-conglutin glycosylation is presented and includes the identification of the N-glycan-bearing site, the qualitative and quantitative composition of glycan-building saccharides, as well as the effect of oligosaccharide removal on structural and thermal stability. The obtained results indicate the presence of glycans belonging to different classes attached to the Asn98 residue. In addition, the detachment of the oligosaccharide significantly affects secondary structure composition, which disturbs the oligomerization process. The structural changes were also reflected in biophysical parameters, i.e., at a pH value of 4.5, an increase in a-conglutin thermal stability was observed for the deglycosylated monomeric form. Collectively, the presented results provide evidence of the high complexity of the post-translational maturation and suggest the possibility of a functional effect that glycosylation might have on a-conglutin structure integrity.
Návaznosti
EF16_026/0008446, projekt VaVNázev: Integrace signálu a epigenetické reprogramování pro produktivitu rostlin
LM2023042, projekt VaVNázev: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CIISB - Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
90242, velká výzkumná infrastrukturaNázev: CIISB III
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 19:44