PETŘÍKOVÁ, Jana. Odraz temperamentu v rukopisu. In Sociální procesy a osobnost. Brno, MU: Masarykova univerzita. s. 116-126. ISBN 80-210-228-0. 1999.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Odraz temperamentu v rukopisu
Název anglicky Reflection of temperament in manuscript
Autoři PETŘÍKOVÁ, Jana.
Vydání Brno, MU, Sociální procesy a osobnost, s. 116-126, 1999.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-210-228-0
Klíčová slova anglicky temperament; handwriting analysis; graphology
Štítky Graphology, handwriting analysis, temperament
Změnil Změnila: doc. PhDr. Jana Marie Havigerová, Ph.D., učo 7257. Změněno: 27. 2. 2001 19:22.
Anotace
Psychologie písma je moderní vědní disciplínou; řadí se mezi aplikované psychologické disciplíny. Analýza rukopisu se svým předmětem a metodami práce řadí mezi diagnostické metody, konkrétně se jedná o grafickou projektivní metodu diagnostiky osobnosti. Na příkladu určování temperamentu na podkladě grafologické analýzy rukopisu jsme si ukázali nejen, že grafologie má reálné možnosti určit vyhraněný či převažující typ temperamentu pisatele, ale zároveň jsme tím ukázali, že grafologii lze uplatnit jako diagnostickou metodu. V tomto směru není překvapivé, že při analýze rukopisu se psycholog setkává s obdobnými výhodami a nevýhodami jako u jiných grafických projektivních metod. Dostupnost diagnostického materiálu a komplexnost získaných údajů jsou však nesporné výhody, které svědčí o užitečnosti této vědní disciplíny. Validitu výsledků získaných metodou psychologické analýzy rukopisu budeme průběžně ověřovat; již v tomto okamžiku však můžeme konstatovat, že tato metoda je hodnotným prostředkem k poznání osobnosti. O možnostech aplikace psychologie písma v oblasti klinické, poradenské či výzkumné praxe není pochyb.
Anotace anglicky
The article deals with a well-known part of psychology of personality, the theme of temperament, in new connection to handwriting analysis. The author wants to inform readers about the possibilities of using handwritten materials to assign a type of temperament to a writer. In the first part some basic information about graphology, handwriting analysis and the procedure of analysing writing is introduced. In the second part some relevant terms related to the field of temperament are defined and rudimentary typologies of temperament (Hippokrates, Kretschmer, Eysenck etc) are mentioned. In the last part of the article we discuss relations between grafological signs and temperament characteristics. In the end readers can view some examples of manuscripts of each type of temperament.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:29