LEE, Lenka. Novodobý kroj. Online. In Hučko Pašteková, Michaela; Boszorád, Martin. KÁNONY : V SIETI KONTEXTOV INTERPRETÁCIÍ A REFERENČNÝCH RÁMCOV. 2023. vyd. Bratislava: Slovenská asociácia pre estetiku, 2023, s. 162-167. ISBN 978-80-972624-5-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Novodobý kroj
Název anglicky Modern Costume
Autoři LEE, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2023. vyd. Bratislava, KÁNONY : V SIETI KONTEXTOV INTERPRETÁCIÍ A REFERENČNÝCH RÁMCOV, od s. 162-167, 6 s. 2023.
Nakladatel Slovenská asociácia pre estetiku
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00131802
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-972624-5-7
Klíčová slova česky kroj; folklor; folklorismus; kulturní transfer
Klíčová slova anglicky Costume; folklore; folklorism; cultural transfer
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 21. 3. 2024 11:06.
Anotace
Kroj jakožto oděv specifické skupiny, etnografické, profesní, spolkové či jiné, se řídí určitými pravidly, jež jsou pro danou skupinu závazná. V posledních letech se setkáváme se zvýšeným zájmem o tradiční oděvy či alespoň jejich prvky, které jsou přebírány, modifikovány a zasazovány do nových kontextů. Tato praxe vyvolává rozporuplné reakce – od nadšení nad nově vznikajícími kolážemi po rozhořčení puristů, často z řad etnografů, kteří toto počínání považují za znevažování či přímo „znesvěcení“ původních záměrů a funkcí organizace krojů. Je možné vytvořit novodobý kroj, aniž by docházelo k této profanaci? Cílem příspěvku bude pokusit se na základě teoretických východisek (Šmidchens, Moser aj.) prozkoumat nové možné přístupy k vytvoření současného oděvu následujícího určitý soubor norem, které charakterizují dnešní kulturní paradigma a nejsou jen chabými kopiemi starších kánonů.
Anotace anglicky
Costume, as the dress of a specific group, ethno- graphic, professional, social or otherwise, is governed by certain rules that are subject to a certain set of rules that are binding on that group. In recent years, there has been an increased interest in traditional clothing, or at least elements of it, which have been adopted, modified and placed in new contexts. This practice pro- vokes contradictory reactions, ranging from enthusiasm for the new collages that are emerging, to indignation from purists, often ethnographers, who consider the practice to be a denigration or outright ‘desecration’ of the original intentions and functions of costume organisation. Is it possible to create a modern costume without this profanation? The aim of the paper will be to try to explore, on the basis of theo- retical foundations (Šmidchens, Moser, etc.), new possible approaches to the cre- ation of contemporary dress following a certain set of norms that characterize to- day’s cultural paradigm and are not just poor copies of older canons.
Návaznosti
MUNI/A/1407/2022, interní kód MUNázev: Estetická inteligence: intuice, kognice, modelování 2.0
Investor: Masarykova univerzita, Estetická inteligence: intuice, kognice, modelování 2.0
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:44