ŠŤASTNÁ, Michaela, Adam NOREK, Jana ŘÁDKOVÁ, Marcela SLUKOVÁ, Matěj HRUNKA, Petr JABANDŽIEV and Lubomír JANDA. Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi? (Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?). EPIDEMIOLOGIE MIKROBIOLOGIE IMUNOLOGIE. CZECH REPUBLIC: CESKA LEKARSKA SPOLECNOST J EV PURKYNE, 2023, vol. 72, No 3, p. 172-183. ISSN 1210-7913.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi?
Name in Czech Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi?
Name (in English) Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?
Authors ŠŤASTNÁ, Michaela (203 Czech Republic, belonging to the institution), Adam NOREK (203 Czech Republic), Jana ŘÁDKOVÁ (203 Czech Republic), Marcela SLUKOVÁ (203 Czech Republic), Matěj HRUNKA (203 Czech Republic, belonging to the institution), Petr JABANDŽIEV (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Lubomír JANDA (203 Czech Republic, guarantor).
Edition EPIDEMIOLOGIE MIKROBIOLOGIE IMUNOLOGIE, CZECH REPUBLIC, CESKA LEKARSKA SPOLECNOST J EV PURKYNE, 2023, 1210-7913.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30102 Immunology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
Impact factor Impact factor: 0.500 in 2022
RIV identification code RIV/00216224:14110/23:00132061
Organization unit Faculty of Medicine
UT WoS 001179817300001
Keywords (in Czech) autoimunitní onemocnění; příčiny zvyšující se prevalence; viry jako spouštěč onemocnění
Keywords in English autoimmune diseases; causes of increasing prevalence; viruses as disease triggers
Tags 14110317, podil
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Changed: 12/7/2024 07:46.
Abstract
Celiakie neboli glutenová enteropatie je relevantním problémem moderní doby. Pro rozvoj nemoci jsou nezbytné tři předpoklady, a to genetická predispozice, konzumace lepku a environmentální faktory. Retrospektivní studie vedené napříč všemi věkovými skupinami vyloučily, že by za nárůstem prevalence byl pokrok v diagnostických metodách. Vzhledem k tomu, že je genetická predispozice v populaci víceméně konstantní, předpokládá se, že zásadní roli v nárůstu nemocných hrají vnější vlivy. V současné době je přijímán názor, že za nárůst onemocnění spojených s glutenovou intolerancí mohou moderní odrůdy pšenice, tento předpoklad ale vyvracejí analýzy současných i 100 let starých odrůd. Příčina by však mohla souviset s moderním životním stylem, změnami v technologiích přípravy potravin nebo jejich složení, narušením střevní bariéry při virovém onemocnění a dalšími faktory vedoucími ke střevní dysbióze. Možnou preventivní strategií by u predisponovaných jedinců mohlo být vynechání lepku ze stravy v době onemocnění, a to především v případě onemocnění virového původu. Tento článek přináší nový pohled na toto v současnosti časté autoimunitní onemocnění.
Abstract (in English)
Celiac disease or gluten-sensitive enteropathy is a relevant health concern in today’s world. Three prerequisites need to be met to trigger the disease, namely a genetic predisposition, gluten consumption, and environmental factors. Retrospective studies conducted across all age groups have ruled out the possibility that improved diagnostic methods were behind the increased prevalence. Since the genetic predisposition is more or less constant in the population, it is assumed that external factors may play a major role in this increase. Although it is generally believed that modern wheat varieties are to be blamed for the increase in gluten intolerance-related diseases, this assumption is refuted based on the analysis of the current and 100-year-old varieties. However, the increased prevalence could be related to modern lifestyles, changes in food preparation technology or composition, disruption of the intestinal barrier in viral disease, and other factors leading to intestinal dysbiosis. A possible preventive strategy in predisposed individuals could be the avoidance of gluten from the diet when ill, especially with a viral infection. This article openup a new perspective on the currently common autoimmune disease.
PrintDisplayed: 22/8/2024 18:21