p 2023

Pivo. Naše zlato, nebo náš problém?

ZAJÍC, Libor and Jana PIŠKULOVÁ

Basic information

Original name

Pivo. Naše zlato, nebo náš problém?

Name (in English)

Beer. Our gold or our problem?

Authors

ZAJÍC, Libor and Jana PIŠKULOVÁ

Edition

Pražský studentský summit. 1. workshop XXIX. ročníku. 2023

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Vyžádané přednášky

Field of Study

60101 History

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Arts

Keywords in English

Beer; Culture; Historie; Region; Health
Změněno: 30/10/2023 14:17, Mgr. Libor Zajíc, Ph.D.

Abstract

V originále

Pivo je nejoblíbenějším nápojem v Česku a velkým kulturním fenoménem, o němž se píšou knihy, točí televizní pořady a pořádají odborné konference. Zároveň je však alkoholickým nápojem, jehož konzumace může vést k zdravotním obtížím a jeho nadměrné pití může zcela rozvrátit sociální život. Kde je hranice mezi pivní kulturou a obyčejným popíjením? Lze ji vůbec vytyčit? Patří pivo na reprezentativní seznam Národního dědictví? O tom všem s historiky Janou Piškulovou a Liborem Zajícem z Masarykovy univerzity.

In English

Beer is the most popular beverage in the Czech Republic and a great cultural phenomenon, about which books are written, TV programmes are filmed and expert conferences are held. At the same time, however, it is an alcoholic beverage whose consumption can lead to health problems and whose excessive drinking can completely disrupt social life. Where is the line between beer culture and ordinary drinking? Can it be drawn at all? Does beer belong on a representative list of National Heritage? All this with historians Jana Piškulová and Libor Zajic from Masaryk University.

Links

MUNI/A/1362/2022, interní kód MU
Name: Kulturní dějiny piva - města jakožto tvůrci pivní kultury
Investor: Masaryk University