a 2009

Nutrition habits of elederly women who can have the influence of younger generation

JUŘÍKOVÁ, Jana

Basic information

Original name

Nutrition habits of elederly women who can have the influence of younger generation

Name in Czech

Stravovací zvyklosti starších žen majících vliv na mladší generaci

Edition

Health education and quality of life II, 2009

Other information

Language

English

Type of outcome

Konferenční abstrakt

Field of Study

50901 Other social sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Sports Studies

ISBN

978-80-7394-180-2

Keywords (in Czech)

stavovací zvyklosti; starší ženy; zlatá kniha výživy; dotazníky

Keywords in English

eating habits; elderly women; gold book of nutrition; questionnaire

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 11/11/2023 15:38, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Abstract

V originále

Diet education of children and youth constitutes an essential element of actions within health promotion of the society. While carrying out this process at schools, one should take into consideration its various conditionings: social, family, environmental, economic or cultural. The research analyses the problem of dietary preferences of retirement age women in the context of family health building. The analysis focuses on the following issues: a structure of selected products consumption by elderly women against contemporary assumptions of the so-called Golden Card of Nutrition, the role of family dietary tradition, the influence of other family members on the investigated women’s current feeding methods, and participation of the questioned people in the eating habits of their families. The questionnaire was carried out on 162 women age 60-86. The data were collected in the Wielkopolska region, between April and June 2008. The results were calculated on the basis of the statistical analysis. As the research and analysis show, eating habits of retirement age women differ considerably from the Golden Card of Nutrition. This situation is particularly alarming in the context of shaping diet behaviour of children and youth. Elderly people have a significant influence on the health behaviour of the younger generation, through the process of socialization and inter-generation transmission. Therefore, diet education should be multi-directional and include all age groups, so that the knowledge of rules of proper nutrition is more coherent and reliable for children and youth.

In Czech

Dietní výchova dětí a mládeže je základním prvkem akcí v rámci podpory zdraví společnosti. Při provádění tohoto procesu ve školách je třeba vzít v úvahu jeho různé podmínky: sociální, rodinné, environmentální, ekonomické nebo kulturní. Výzkum analyzuje problém stravovacích preferencí žen v důchodovém věku v kontextu budování zdraví rodiny. Analýza se zaměřuje na následující otázky: struktura konzumace vybraných produktů staršími ženami oproti současným předpokladům tzv. Zlaté karty výživy, role rodinné stravovací tradice, vliv ostatních členů rodiny na současné způsoby stravování zkoumaných žen a účast dotázaných osob na stravovacích návycích jejich rodin. Dotazník byl proveden na 162 ženách ve věku 60-86 let. Údaje byly shromážděny v regionu Wielkopolska od dubna do června 2008. Výsledky byly vypočteny na základě statistické analýzy. Jak ukazují výzkumy a analýzy, stravovací návyky žen v důchodovém věku se od Zlaté karty výživy značně liší. Tato situace je alarmující zejména v souvislosti s formováním dietního chování dětí a mládeže. Senioři mají významný vliv na zdravotní chování mladší generace prostřednictvím procesu socializace a mezigeneračního přenosu. Výchova ke stravování by proto měla být vícesměrná a zahrnovat všechny věkové skupiny, aby znalost pravidel správné výživy byla pro děti a mládež ucelenější a spolehlivější.