k 2017

Dziedictwo kulturowe kuchni staroczeskiej

JUŘÍKOVÁ, Jana

Basic information

Original name

Dziedictwo kulturowe kuchni staroczeskiej

Name in Czech

Kulturní dědictví staročeské kuchyně

Name (in English)

Cultural heritage of old Bohemian cuisine

Edition

Ogólnopolska konferencja naukowa "Paluckie dziedzictwo kulturowe" 2017

Other information

Language

Polish

Type of outcome

Prezentace na konferencích

Field of Study

50901 Other social sciences

Country of publisher

Poland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Sports Studies

Keywords (in Czech)

staročeská kuchyně; chléb; kaše; pokrmy; obědy

Keywords in English

old Bohemian cuisine; bread; porridge; dishes; lunches

Tags

International impact
Změněno: 13/11/2023 22:35, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Abstract

V originále

Kuchnia czeska jest owpływniona swoim keltskim i slowianskim pochodzeniem, a dzięki lokalizacji w sercu Europy jest owpływniona również różnymi kulturami i tradycjami z wielu stran świata. Podstawą kuchni staroczeskiej był chleb, kiedy naszy przodkiewie bez chleba nawiet nieusiadali przy stole. Chleb pojadano z serem i zapijano maszlanką. Mięso było rządkie, przeważnie był to niedzielny obiad. Pozostałymi podstawami kuchni staroczeskije były rośliny strączkowe i kasze. W średniowieczu Czeszy spożywali głównie kasze grzyczane i grochowe. W ciągu tygodnia spożywane były tylko proste posiłki, czasami dzikie jagody (maliny, jeżyny), grzyby i w porach glodu również żołędzie. Popularne były również owoce, takie jak jabłka, śliwki, gruszki, winogrona. Szczególnie jabłka jadły świeże i suszone zimą, pieczone jako dodatek do mięsa.

In Czech

Českou kuchyni ovlivnil náš keltský a slovanský původ a díky své poloze uprostřed (v srdci) Evropy se zde projevil vliv různých kultur a tradic z mnoha světových stran. Česká kuchyně je spjata s historií a formováním českého národa. Základem staročeské kuchyně byl chléb, kdy naši předkové bez chleba ke stolu vůbec nezasedali a do 15. století bylo známo přes 12 druhů chleba. Staročeská kuchyně znala například chléb pohankový, jáhelný, žitný, žemlový a z prosa. S chlebem pojídali sýr, zapíjeli ho podmáslím nebo zákysem. Maso bylo vzácností, Češi ho upravovali uzením a představovalo hlavně nedělní oběd. Dalším základem staročeské kuchyně byly luštěniny a kaše: prosná, tedy jáhelná, pohanková, ovesná, semencová, krupičná. Ve středověku jedli češi hlavně pohankové a hrachové kaše. Slanečci byli jídlem chudých. Přes týden se jedla pouze prostá jídla, někdy lesní plody (maliny, ostružiny), houby a v dobách nouze též žaludy. Oblíbené bylo také ovoce jako jablka, švestky, hrušky, vinné hrozny. Především jablka se jedla čerstvá i sušená v zimě, pečená jako příloha k masu.