VÁLEK, Jan a Kateřina ŠMEJKALOVÁ. Řešení problémových situací mezi učitelem a žákem. In 16. didaktická konferencia s medzinárodnou účasťou. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Řešení problémových situací mezi učitelem a žákem
Název česky Řešení problémových situací mezi učitelem a žákem
Název anglicky Solving problem situations between teacher and student
Autoři VÁLEK, Jan a Kateřina ŠMEJKALOVÁ.
Vydání 16. didaktická konferencia s medzinárodnou účasťou, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky Problem situations; Teacher preparation; Staging activation methods
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: PhDr. Jan Válek, Ph.D., učo 166133. Změněno: 20. 11. 2023 12:30.
Anotace
Učitel v rámci výkonu své profese komunikuje s žáky nejen v oblasti vzdělávání, ale současně se podílí na jeho výchově a utváření postojů. Pro začínajícího učitele střední odborné školy je mnohdy obtížná představa, jak bude s žáky komunikovat v případě problémových situací. Nemusí se jednat pouze o komunikaci o přestávce. Autoři ve svém příspěvku zdůrazňují nutnost připravenosti absolventa pedagogických studijních oborů na komunikaci s žáky. Jako velmi účinná metoda pro studenty učitelství se jeví metoda hraní rolí. Text příspěvku uvádí konkrétní příklad pro výuku výchovných a komunikačních dovedností budoucích učitelů s aplikovanou metodou hraní rolí. Autoři se zaměřili na problém možné nekázně žáků při výuce vybraného předmětu na střední odborné škole, současně nabízí varianty řešení problémové situace.
Anotace anglicky
In the exercise of his/her profession, a teacher not only communicates with pupils in the field of education, but also participates in their upbringing and the formation of attitudes. It is often difficult for a novice secondary school teacher to know how he or she will communicate with pupils in the event of problematic situations. It does not have to be only communication at break time. In their paper, the authors stress the necessity of a teacher education graduate's readiness to communicate with pupils. The role-playing method seems to be a very effective method for student teachers. The text of the paper gives a concrete example for teaching educational and communication skills to future teachers with the applied role-playing method. The authors focus on the problem of possible indiscipline of students during the teaching of a selected subject at a secondary vocational school, at the same time offering variants of solving the problem situation.
Návaznosti
MUNI/IVV/0778/2023, interní kód MUNázev: Problémové situace ve výuce na středních školách
Investor: Masarykova univerzita, Problémové situace ve výuce na středních školách
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:59