Detailed Information on Publication Record
2023
Radost z jídla jako důležitá součást kvality života
PETROVÁ KAFKOVÁ, MarcelaBasic information
Original name
Radost z jídla jako důležitá součást kvality života
Name in Czech
Radost z jídla jako důležitá součást kvality života
Name (in English)
Enjoyment of food as an important aspect of quality of life
Authors
Edition
Konference Stáří spojuje 2023- tvořím tedy jsem, Praha 20.-21.11.2023, 2023
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Prezentace na konferencích
Field of Study
50401 Sociology
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
Organization unit
Faculty of Social Studies
Keywords (in Czech)
stárnutí; kulturní význam jídla; potěšení; sociální význam jídla
Keywords in English
ageing; cultural meaning of food; enjoyment; social meaning of food
Změněno: 23/11/2023 14:16, Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D.
V originále
V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech stárnoucích. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší.
In English
Food is an important and frequent topic in the context of individual ageing. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person needing care, whether by importing ready-made lunches or shopping. In our research project, we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of ageing people. Based on interviews and observations, food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts.
Links
GA23-06348S, research and development project |
|