k 2023

Radost z jídla jako důležitá součást kvality života

PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela

Basic information

Original name

Radost z jídla jako důležitá součást kvality života

Name in Czech

Radost z jídla jako důležitá součást kvality života

Name (in English)

Enjoyment of food as an important aspect of quality of life

Edition

Konference Stáří spojuje 2023- tvořím tedy jsem, Praha 20.-21.11.2023, 2023

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Prezentace na konferencích

Field of Study

50401 Sociology

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

Organization unit

Faculty of Social Studies

Keywords (in Czech)

stárnutí; kulturní význam jídla; potěšení; sociální význam jídla

Keywords in English

ageing; cultural meaning of food; enjoyment; social meaning of food
Změněno: 23/11/2023 14:16, Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D.

Abstract

V originále

V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech stárnoucích. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší.

In English

Food is an important and frequent topic in the context of individual ageing. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person needing care, whether by importing ready-made lunches or shopping. In our research project, we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of ageing people. Based on interviews and observations, food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts.

Links

GA23-06348S, research and development project
Name: Význam jídla ve vyšším věku
Investor: Czech Science Foundation, Meanings of food intake in old age