PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela. Radost z jídla jako důležitá součást kvality života (Enjoyment of food as an important aspect of quality of life). In Konference Stáří spojuje 2023- tvořím tedy jsem, Praha 20.-21.11.2023. 2023.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Radost z jídla jako důležitá součást kvality života
Name in Czech Radost z jídla jako důležitá součást kvality života
Name (in English) Enjoyment of food as an important aspect of quality of life
Authors PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela.
Edition Konference Stáří spojuje 2023- tvořím tedy jsem, Praha 20.-21.11.2023, 2023.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Presentations at conferences
Field of Study 50401 Sociology
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
Organization unit Faculty of Social Studies
Keywords (in Czech) stárnutí; kulturní význam jídla; potěšení; sociální význam jídla
Keywords in English ageing; cultural meaning of food; enjoyment; social meaning of food
Changed by Changed by: Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D., učo 55250. Changed: 23/11/2023 14:16.
Abstract
V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech stárnoucích. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší.
Abstract (in English)
Food is an important and frequent topic in the context of individual ageing. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person needing care, whether by importing ready-made lunches or shopping. In our research project, we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of ageing people. Based on interviews and observations, food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts.
Links
GA23-06348S, research and development projectName: Význam jídla ve vyšším věku
Investor: Czech Science Foundation, Meanings of food intake in old age
PrintDisplayed: 30/9/2024 21:18